Varianta britanică a coronavirusului suferă mutații care preocupă cercetătorii în privința protecției oferite de vaccinurile create

  • 12 Februarie 2021 09:02
Varianta britanică a coronavirusului suferă mutații care preocupă cercetătorii în privința protecției oferite de vaccinurile create

Noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită prima dată în regiunea britanică Kent stârnește îngrijorări întrucât ea la rândul ei suferă mutații, astfel că ar putea diminua protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19, a declarat directoarea programului britanic de supraveghere genetică (COVID-19 Genomics UK consortium) Sharon Peacock, relatează joi agenția Reuters, citată de Agerpres.

''Ceea ce este preocupant în legătură cu aceasta este că varianta 1.1.7 care circulă de mai multe săptămâni și luni începe să sufere mutații din nou și să dobândească noi mutații care ar putea afecta modul în care noi combatem virusul în ce privește imunitate și eficacitatea vaccinurilor'', a spus Sharon Peacock la postul BBC.

Astfel, o nouă mutație, identificată prima dată în orașul englez Bristol, a fost calificată drept ''Variantă Preocupantă'' (Variant of Concern) de către Grupul consultativ privind virusurile noi și emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Potrivit consilierului științific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperită la Bristol are una dintre aceleași mutații ale variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud. ''Nu este surprinzător că s-a întâmplat și se va întâmpla de asemenea în altă parte'', a spus acest oficial miercuri, menționând de asemenea că ''trebuie să continuăm testarea efectelor vaccinului în această situație''.

Au fost descoperite până în prezent 21 de cazuri de COVID-19 cu această variantă care are mutația E484K, survenită în proteina Spike a virusului, aceeași modificare observată la variantele coronavirusului din Africa de Sud și Brazilia.

Există până în prezent trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care îngrijorează cercetătorii: varianta sud-africană, cunoscută ca 20I/501Y.V2 sau B.1.351, cea britanică, denumită 20I/501Y.V1 sau B.1.1.7, și varianta braziliană, denumită P.1.

Varianta britanică, mai infecțioasă, dar nu neapărat și mai letală față de celelalte, va fi probabil întâlnită în toată lumea, susține Sharon Peacock. ''Odată ce vom învinge (virusul) sau el va suferi singur mutații care să-l facă mai puțin virulent - în provocarea bolii -, atunci vom putea să nu mai fi îngrijorați. Dar, cred, privind înspre viitor, vor mai trece ani până atunci. În total încă vreo 10 ani, în opinia mea'', spune Sharon Peacock.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a sugerat că în viitor britanicii ar putea avea nevoie de vaccinări repetate pentru a ține pasul cu mutațiile coronavirusului.

Cele două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate până în prezent în Marea Britanie, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, oferă protecție împotriva variantei britanice a coronavirusului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău