Vape-urile de unică folosință – un pericol eminent pentru tineri, care ”înflorește” în mediu online

  • 31 Mai 20:14
Vape-urile de unică folosință – un pericol eminent pentru tineri, care ”înflorește” în mediu online

Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care este prognozată o creștere a consumului de tutun. Estimările Raportului Global al Organizației Mondiale a Sănătății arată că către anul 2025 prevalența consumului de tutun va atinge o rată de 27.1% pentru ambele sexe, începând cu vârsta de 15 ani. O prognoză îngrijorătoare, întrucât fumatul este factorul de risc principal în dezvoltarea cancerului și bolilor cardiovasculare. Alarmant este creșterea consumului de tutun și țigări electronice de unică folosință în rândul tinerilor, care a luat amploare în ultimii ani.

Ultimele studii privind utilizarea țigărilor electronice, numite și vape-uri în rândul tinerilor au fost realizate în 2019. În prezent, problema a evoluat considerabil, iar date noi nu există.

”Țigările electronice au devenit extrem de populare în rândul tinerilor datorită aromelor dulci caracteristice deserturilor, fructelor exotice, băuturilor energizante. Vape-urile au un ambalaj colorat și atrăgător, sunt de dimensiuni mici și pot fi ușor ascunse de părinți. După folosirea țigărilor electronice de unică folosință, nu există miros neplăcut, minorii folosesc aceste dispozitive chiar și la școală sau acasă”, susține psihoterapeutul Grigore Garaz.

Odată cu răspândirea țigărilor electronice, Ministerul Sănătății a introdus mai multe norme care prevăd o limită de 2 mililitri pentru rezervoarele țigărilor electronice și limita de nicotină de 2 mg per unitate. O altă prevedere interzice comercializarea online a vape-urilor. Din lipsa experienței și controlului slab din partea autorităților responsabile, țigările electronice au dispărut din fluxul legal și s-au stabilit în mediu online.

”Cea mai mare problemă este accesibilitatea acestora și promovarea agresivă care are loc pe rețelele de socializare, unde minorii petrec mult timp. În Moldova, practic nu există un control al rețelelor de socializare. La un click distanță, tinerii pot achiziționa pe diverse canale de Telegram vape-uri de unică folosință de orice tip”, a menționat specialistul.

Psihoterapeutul atenționează că fiind utilizate la o vârstă fragedă, țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, provoacă o dependență severă și dăunează pe termen lung asupra dezvoltării creierului și sănătății respiratorii.

”Expunerea la nicotină în timpul adolescenței, o perioadă critică pentru dezvoltarea creierului, poate provoca dependență și poate dăuna creierului în curs de dezvoltare, afectând atenția și capacitatea de învățare. Există riscuri de apariție a tulburărilor comportamentale și scăderea permanentă a controlului impulsurilor”, menționează specialistul.

Totodată, studiile arată că consumul de țigări electronice este legat de consumul de alcool și de alte substanțe, cum ar fi marijuana. Și anumite produse din țigări electronice pot fi folosite pentru a livra alte droguri precum marijuana. Un alt risc de luat în considerare implică bateriile de țigări electronice defecte despre care se știe că provoacă incendii și explozii, dintre care unele au dus la răni grave. Majoritatea exploziilor au avut loc atunci când bateriile țigărilor electronice erau încărcate.

”Restricțiile existente, cum ar fi interzicerea expunerii produselor de tutun și nicotină la vitrine în magazine nu are niciun efect. Fiind ascunse sub vitrine, aceste produse s-au dezvoltat pe rețelele neoficiale, unde nu este controlat nici prețul acestora, nici componentele rezervoarelor. Cu greu poate fi estimată prevalența fumatului în rândul minorilor într-o societate care tinde să fie ideală pe hârtie și mai puțin în realitate. Nu văd motive evidente de scădere a numărului de fumători, decât doar prin emigrarea fumătorilor în alte țări” afirmă Grigore Garaz.

Expertul susține că țările precum Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă au implementat restricții dure asupra importului și vânzării țigărilor electronice de unică folosință, pentru a proteja sănătate copiilor. În plus, se aplică un control consolidat al verificării vârstei în timpul vânzării țigărilor electronice reutilizabile.

În aceste țări, țigările electronice sunt recomandate cu succes fumătorilor adulți ca o modalitate de renunțare la fumat, însă, se iau măsuri stricte pentru a împiedica accesul minorilor la aceste produse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău