Vânzările pe piața serviciilor de comunicații electronice au crescut

  • 14 Aprilie 2016 15:23
Vânzările pe piața serviciilor de comunicații electronice au crescut

În pofida crizei și a veniturilor reduse, moldovenii vorbesc tot mai mult la telefon și folosesc internetul.

Cel puțin așa arată datele unui raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Conform documentului, volumul vânzărilor pe piața serviciilor de comunicații electronice a crescut, în anul 2015, cu mai bine de 120 de milioane de lei, ajungând la aproape 7 miliarde de lei. 

Potrivit raportului, creșterea vânzărilor pe piața serviciilor publice de comunicații electronice a fost determinată, în special, de dezvoltarea rapidă a pieței serviciilor de acces la Internet mobil și fix. Astfel, numărul total al utilizatorilor acestor servicii a sporit cu 4,4% și a însumat 2 milioane 294 de mii de utilizatori.  Piața serviciilor de acces la Internet mobil a crescut cu peste 20% și a depășit, pentru prima dată, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă.

Potrivit consultantului în cadrul Direcției Executive Reglementări a ANRCETI, Roman Bahnaru, în 2015 moldovenii au descărcat un volum mai mare de date și au utilizat mai frecvent dispozitivele mobile pentru accesarea Internetului, rata de acoperire a populației cu semnal de înaltă viteză majorându-se de 2,5 ori.

Datele statistice mai arată că pe parcursul anului trecut numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut ușor față de 2014 și a însumat peste 4 milioane 323 de mii de utilizatori finali, ceea ce ar însemna că fiecare locuitor activ ar deține cel puțin câte două numere de telefon.

Potrivit experților piața serviciilor de acces la serviciile electronice de comunicații va continua să se extindă și în acest an, creștere stimulată de cererea tot mai mare pentru serviciile de acces la Internet și de dezvoltarea infrastructurii de acces, dar și de renunțarea de către autorități la metodele tradiționale de transfer de date și promovarea formatului digital.

Datele raportului mai arată că în anul 2015, un consumator de servicii de comunicații electronice  a achitat în medie lunar 433 de lei, în creștere cu 31 de lei față anul 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău