Vămuirea mijloacelor de transport plasate sub regimul vamal de admitere temporară. Ce condiții au fost stabilite și de când este în vigoare

  • 06 Iulie 2023 14:23
Vămuirea mijloacelor de transport plasate sub regimul vamal de admitere temporară. Ce condiții au fost stabilite și de când este în vigoare

Prin derogare de la prevederile Codului fiscal, Codului vamal și ale Legii cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703, cu termenul de exploatare de șapte ani sau mai mare, care au fost declarate prin acțiune în perioada 1 iulie 2017–31 decembrie 2022 inclusiv și care s-au aflat, în această perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 90 de zile cumulativ pot fi plasate în regim vamal de import. Acestea pot fi vămuite până în data de 31 ianuarie 2024 inclusiv, după prezentarea dovezii achitării vinietei pentru toată perioada aflării mijloacelor respective pe teritoriul Republicii Moldova, cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023, aferent mijloacelor de transport cu termenul de exploatare de șapte ani, scrie monitorul.fisc.md.

În Monitorul Oficial din 30 iunie a fost publicată și a intrat în vigoare Legea nr. 172 din 23 iunie 2023 pentru modificarea unor acte normative, aplicarea căreia oferă o soluție fezabilă pentru proprietarii mijloacelor de transport plasate sub regimul vamal de admitere temporară, scrie Bizlaw.md.

Legea nr. 172/2023 stabilește că în perioada 1 iulie 2023–31 ianuarie 2024 inclusiv, pentru mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703 care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până la 31 decembrie 2022 inclusiv și declarate prin acțiune conform art. 184din Codul vamal și art. 10 alin. (3) din Legea nr. 1569/2002, al căror termen de plasare sub regim vamal de admitere temporară a expirat și care, până în data de 31 decembrie 2022, au fost distruse sau vândute la piese (fapt confirmat prin documente justificative sau prin declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus mijlocul de transport respectiv pe teritoriul vamal al Republicii Moldova , regimul vamal de admitere temporară poate fi închis contra unei plăți unice în cuantum de 15.000 lei pentru fiecare mijloc de transport, cu eliberarea formularului tipizat TV-14.

După încasarea plății indicate, organul vamal va efectua mențiunile corespunzătoare în sistemul informațional privind închiderea regimului vamal de admitere temporară, iar pentru mijloacele de transport respective nu se va elibera formularul tipizat TV-25.

De menționat, că prevederile expuse supra nu se vor aplica mijloacelor de transport clasificate la poziția tarifară 8703 aflate în proprietatea persoanelor fizice care dețin acte de identitate valabile, eliberate de autoritățile Republicii Moldova (buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau buletin de identitate pentru apatrizi, sau buletin de identitate pentru refugiați, sau buletin de identitate pentru beneficiarii de protecție umanitară), și domiciliază în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului (cu excepția localităților Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca din raionul Dubăsari), în municipiul Bender sau în localitățile Gâsca, Chițcani, Zahorna, Merenești și Cremenciug din raionul Căușeni.

Facilitățile nu vor putea fi aplicate și în cazul persoanelor fizice care dețin pașaport al cetățeanului străin valabil, eliberat de autoritățile statelor membre ale ONU, semnatare ale Convenției asupra circulației rutiere, s-au născuți și domiciliază permanent în UAT din stânga Nistrului (cu excepția localităților Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca din raionul Dubăsari), în mun. Bender sau în localitățile Gâsca, Chițcani, Zahorna, Merenești și Cremenciug din raionul Căușeni.

Prevederile Legii nr. 172/2023 nu se vor aplica și persoanelor care, până la data intrării acesteia în vigoare (30 iunie 2023), au fost sancționate contravențional prin decizia cu privire la sancționarea contravențională, prin care Serviciul Vamal a decis încasarea contravalorii mijlocului de transport sau a cuantumului drepturilor de import.

Totodată, prin derogare de la prevederile art. 1841 alin. (1) lit. c) din Cod vamal mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703 care au fost introduse în Republica Moldova de către persoane fizice cu domiciliul în alt stat care dețin permis de conducere emis în statul respectiv, care au fost declarate prin acțiune după data de 1 ianuarie 2023 și al căror termen de aflare pe teritoriul Republicii Moldova expiră pe parcursul anului 2023 vor putea să se afle pe teritoriul Republicii Moldova  până la 31 decembrie 2023, cu achitarea vinietei pe perioada aflării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău