”Valorificarea opțiunii europene a Republicii Moldova, realități și perspective”

  • 08 Mai 2014 18:41
”Valorificarea opțiunii europene a Republicii Moldova, realități și perspective”

”Valorificarea opțiunii europene a Republicii Moldova, realități și perspective” este tema unei sesiuni de comunicări științifice care a avut loc astăzi la Academia de Științe a Moldovei.

La reuniune participă academicieni de pe ambele maluri ale Prutului.

Republica Moldova a pornit pe calea modernizării și dezvoltării economice, iar acest  proces trebuie continuat, susține directorul adjunct al Institutului Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Victor Juc. El a declarat în deschiderea sesiunii de comunicări că parafarea Acordului de Asociere a dat posibilitatea de a începe o a treia etapă în relația cu Uniunea Europeană, accelerată și de evenimentele politice din Ucraina.

Stagnarea în dezvoltare a Republicii Moldova, în comparație cu alte state fost sovietice s-a datorat lipsei unui vector comun de dezvoltare în cadrul formațiunilor politice, în anii 90 dar și la începutul anilor 2000, potrivit ministrului-adjunct de externe, Iulian Groza.

Iulian Groza s-a referit și la relația Republicii Moldova cu România, la proiectele comune, între care a evidențiat construirea gazoductului  Iași-Ungheni care va conecta țara noastră la sistemul european de distribuție a gazelor naturale, ajutorul financiar oferit de București pentru construirea grădinițelor sau dezvoltarea infrastructurii.  

Importanța unei strânse relații cu România a fost subliniată și de către doctorul Cristian Sima, membru al Academiei Române din București.

Conferința științifică a fost organizată de Institutul Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei cu prilejul Zilei Europei marcată la 9 mai. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău