”Valorificarea opțiunii europene a Republicii Moldova, realități și perspective”
-
08 Mai 2014 18:41
”Valorificarea opțiunii europene a Republicii Moldova, realități și perspective” este tema unei sesiuni de comunicări științifice care a avut loc astăzi la Academia de Științe a Moldovei.
La reuniune participă academicieni de pe ambele maluri ale Prutului.
Republica Moldova a pornit pe calea modernizării și dezvoltării economice, iar acest proces trebuie continuat, susține directorul adjunct al Institutului Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Victor Juc. El a declarat în deschiderea sesiunii de comunicări că parafarea Acordului de Asociere a dat posibilitatea de a începe o a treia etapă în relația cu Uniunea Europeană, accelerată și de evenimentele politice din Ucraina.
Stagnarea în dezvoltare a Republicii Moldova, în comparație cu alte state fost sovietice s-a datorat lipsei unui vector comun de dezvoltare în cadrul formațiunilor politice, în anii 90 dar și la începutul anilor 2000, potrivit ministrului-adjunct de externe, Iulian Groza.
Iulian Groza s-a referit și la relația Republicii Moldova cu România, la proiectele comune, între care a evidențiat construirea gazoductului Iași-Ungheni care va conecta țara noastră la sistemul european de distribuție a gazelor naturale, ajutorul financiar oferit de București pentru construirea grădinițelor sau dezvoltarea infrastructurii.
Importanța unei strânse relații cu România a fost subliniată și de către doctorul Cristian Sima, membru al Academiei Române din București.
Conferința științifică a fost organizată de Institutul Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei cu prilejul Zilei Europei marcată la 9 mai.