INTERVIU | Valeriu Sainsus: „Dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru creșterea natalității, numărul populației Republicii Moldova va ajunge, în 30 de ani, la un milion de oameni” (Audio)
-
08 Iulie 14:32
În contextul organizării recensământului din acest an, se poate presupune că datele vor fi mai precise și mult mai complexe, consideră demograful Valeriu Sainsus.Potrivit datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, până pe 4 iulie, au fost recenzate circa 1 milion 654 de mii de locuințe și aproximativ 2 milioane 438 de mii de persoane. Este o cifră care reflectă realitatea zilelor noastre, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru creșterea natalității, în 30 de ani, numărul populației Republicii Moldova va ajunge la un milion de oameni, a declarat demograful într-un interviu pentru Radio Chișinău.
„Datele colectate vor fi mult mai precise și mult mai profunde. Cifrele anunțate de BNS mi se par reale, dar admit că informația urmează să fie adaptată. De fapt, trebuie să spun că rezultatele finale vor fi publicate numai în decembrie, în iulie vom avea numai datele prealabile ale recensământului.
O să vedem care este numărul populației din afara Republicii Moldova. Noi admitem că numărul celor aflați în afara țării este de aproape un milion. Pentru noi este important să vedem și câtă populație s-a aflat în teritoriul Republicii Moldova, din afară. Sunt lucruri care confirmă că o bună parte din populația țării noastre se află un an de zile în mobilitate, ceea ce înseamnă că durata lor în afara Republicii Moldova este de 12 luni și mai mult. Aceste date sunt importante în contextul politicilor pe care urmează să le dezvolte statul pentru perioada următorilor zece ani. Deci, aceste date ar urma să prezinte, în special, informații despre cei care pleacă temporar și revin în Republica Moldova. Noi folosim termenul de „migrație circulară”.
Câteva concluzii generale în calitate de demograf:
„Recensământul a fost criticat pentru faptul că se desfășoară pentru o perioadă destul de îndelungată. Însă statul își dorește, în contextul integrării europene, o calitate mai mare a datelor recensământului 2024. Pentru mine, ca demograf, este important să avem structura demografică, pentru că avem foarte mari lacune la ultimele recensăminte. Este important să stabilim care este durabilitatea politicilor de reproducere din perspectiva următorului deceniu. Variabila de reproducere se află în cădere liberă. Dacă se păstrează această tendință, intrăm într-o stare destul de periculoasă, în contextul în care avem o îmbătrânire demografică alertă, pe fondul unei emigrații excesive.
Statul trebuie să-și propună ca prin politicile demografice să avem înlocuirea generațiilor, iar într-o perspectivă de lungă durată am putea crește rata totală de fertilitate până la 2,2-2,5. În prezent, această rată, în Republica Moldova, este sub cifra de 2 copii vii născuți per o femeie reproductivă. În țările din Uniunea Europeană, aceasta variază între 2,1 și 2,3.
Ca să fie clar pentru public, noi nu avem înlocuirea generațiilor sau generațiile care intră în circuitul demografic sunt de două ori mai mici numeric decât generațiile la vârsta matură. În termeni demografici, asta ar fi ca în următorii ani, dacă nu avem modificări ale tendințelor, populația Republicii Moldova va ajunge la doar un milion.
În primul rând, statul trebuie să se axeze pe creșterea ratei de reproducere.
Totodată, din perspectiva integrării europene, cred că se va tempera puțin procesul de emigrație, iar o bună parte din cei plecați, putem admite, ar putea să revină, ceea ce va aduce dividende pentru redresarea demografică a țării”, a spus Valeriu Sainsus pentru Radio Chișinău.