Valeriu Munteanu, despre decizia Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru: Vom insista asupra semnării unui document

  • 15 Februarie 2017 10:31
Valeriu Munteanu, despre decizia Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru: Vom insista asupra semnării unui document

Deși Ucraina a acceptat să discute cu Chișinăul în privința situației râului Nistru, nu a renunțat la ideea de a construi șase hidrocentrale pe fluviu, fapt care ar conduce la o catastrofă ecologică pentru Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de către ministrul moldovean al mediului, Valeriu Munteanu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Dacă e să mă exprim diplomatic, am făcut un mare pas înainte. Dacă până nu demult exista doar un monolog din partea Chișinăului în privința fluviului Nistru, după vizita premierul Pavel Filip la Kiev, a fost pus începutul unui dialog bilateral. Am văzut din partea premierului ucrainean o deschidere privind tratativele în privința fluviului Nistru”, a spus Munteanu.

Ministrul mediului a mai declarat că nu este exclus ca să se ajungă la un litigiu in arbitrajul internațional, însă aceasta ar dura prea mult timp și ar fi convenabil doar ucrainenilor: „Eu militez pentru dialog. Vom insista asupra semnării unui document, care să fie monitorizat de către o comisie din partea Uniunii Europene”.

Ilia Trombițki, directorul Asociației Internaționale "Eco-Tiras", a declarat că există puține șanse ca autoritățile de la Chișinău să ajungă la un consens cu cele de la Kiev în privința fluviului Nistru. “Ucraina nu a ratificat un acord internațional semnat în 2012 la Roma. Unica șansă eu o văd în presiunea pe care ar exercita-o organizațiile internaționale. Noi am scris demersuri în adresa a mai multor organizații internaționale. Deja știm că BERD nu va susține proiectul Ucrainei cu hidrocentralele pe Nistru”, a declarat Trombițki.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău