Valeriu Munteanu: Cu minciuni nu poți să faci agricultură și nici să rezolvi pandemii

  • 02 Mai 2020 09:19
Valeriu Munteanu: Cu minciuni nu poți să faci agricultură și nici să rezolvi pandemii

„Republica Moldova poate avea în prezent aproximativ 200 – 300 de mii de tone de grâu care ar acoperi necesitățile Republicii Moldova”. Declarația aparține fostului ministru al Mediului Valeriu Munteanu în contextul discuțiilor despre consecințele secetei care ar urma în acest an și a fost făcută în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la postul de televiziune TV8.

„Suntem în an electoral și, respectiv, Igor Dodon ține mai multe bile în mănă și rând pe rând le scapă pe toate, scapă inclusiv că vrea să placă la popor, să placă și agenților economici, vrea să țină pandemia, vrea să prietenească și cu TransOil și cu alți agenți economici, și cu biserica, și le scapă rând pe rând pe toate. În primul rând, i-aș recomanda domnului președinte să fie foarte sincer și să vină în fața oamenilor să spună în fel următor: „bani la buget avem atâta, criză ne afectează atâta”. Vedem foarte clar că nu există sinceritate, nu există transparență și acolo unde nu există aceasta, în fiecare zi se developează câte o minciună, iar cu minciuni nu poți să faci agricultură și nici să rezolvi pandemii”, a menționat Valeriu Munteanu.

În opinia oficialului, autoritățile trebuie să vină în fața cetățenilor și să declare „avem atâta grâu, avem atâta orz, avem pentru semințe, iar ei nu vorbesc pe aceste teme”.

Directorul Federației Fermierilor Vasile Mîrzenco spune că, în urma secetei din această primăvară, mai mulți agricultori ar putea întâlni probleme financiare grave. „Acele gospodării agricole, dacă nu vor intra în parametrii acestei stări de urgență, pur și simplu vor falimenta. Eu știu ce înseamnă afacere agricolă, intri în primăvara, cheltuit toți banii și aștepți să vină prima recoltare de grâu să o vinzi repede la orice preț, chiar la preț mic ca să închizi creditele. Acum, banii sunt cheltuiți, creditele luate, recolte nu vor avea. Ce va face aceasta gospodărie?”.

Într-o intervenție, deputatul Partidului Platforma DA Vasile Năstase susține că deține informații potrivit căror autoritățile ar scoate masiv din țară cereale.

„Am primit o informație foarte gravă azi, că cerealele sunt scoase din Republica Moldova în principal de două companii „Rusagroprim” și „Bizagroprim”, controlate de elemente criminale din Federația Rusă și care în ultimul timp au ajuns foarte rapid în topul exportatorilor”, a precizat alesul poporului.

Și dacă Valeriu Munteanu declara că în țară există suficiente rezerve de cereale, Vasile Năstase susține că acestea ar exista doar pe foaie, nu și fizic. „În ce privește rezerva de stat de cereale, există informații că aceasta ar fi doar pe hârtie, că stocurile au fost vândute demult și că ele se completează cu produse din roada nouă”.

În acest context, deputatul spune că a trimis prim-ministrului Republicii Moldova o interpelare. „Pentru a nu se ajunge la un deficit pe piață, pentru a afla care este cantitatea stocurilor din rezerva de stat, vă rog să inițiați procedura de constituire a unei comisii guvernamentale, cu participarea reprezentanților opoziției parlamentare sau a experților delegați de aceasta cu scopul inventarierii reale a cantităților de cereale din rezerva de stat și a stabili cu exactitate care este situația reală”, se arată în documentul prezentat de către Vasile Năstase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău