Valeriu Ghilețchi: Suveranitatea Republicii Moldova este relativă. Ca să fii pe deplin suveran ai nevoie de mai multe lucruri

  • 25 Iunie 2023 09:50
Valeriu Ghilețchi: Suveranitatea Republicii Moldova este relativă. Ca să fii pe deplin suveran ai nevoie de mai multe lucruri

„Suveranitatea Republicii Moldova este relativă. Ca să fii pe deplin suveran ai nevoie de mai multe lucruri, de o economie puternică, sustenabilă, de o poziție politică clară, de independență ebergetică și de securitate”, a declarat ex-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Valeriu Ghilețchi a menționat că, totuși, în comoparație cu trecututl sovietic, Republica Moldova a obținut multe lucruri care trebuie apreciate la justa lor valoare, scrie TVR MOLDOVA.

„Am obținut drepturi și libertăți fundamentale și astăzi suntem un stat liber și independent, care există o interdependență. Această interdependență există și la nivelul UE, unde trebuie să renunți la o parte din suveranitatea proprie ca să faci parte dintr-o comunitate de state”, a spus fostul vicepreședinte al Parlamentului.

Acesta a adăugat că semnarea Declarației de suveranitate a fost o decizie importantă chiar dacă, la aceea etapă, nu a conștientizat nimeni că, un an mai târziu, avea să fie declarată independența Republicii Moldova.

„Decizia Rusiei de a-și declara suveranitatea față de URSS a dus la acel puci, unii lideri nu erau de acord cu deciziile luate de o nouă generație de politicieni. Puciul a dus la prăbușirea. URSS și la obținerea independenței tuturor republicilor unionale. A fost o serie de evenimente pe care nimeni nu putea să o prevadă, dar în aer plutea un suflu de libertate”, a punctat ex-vicepreședintele Parlamentului.

Valeriu Ghilețchi a mai menționat în emisiune că, în momentul adoptării suveranității, nimeni nu știa ce provocări aveau să aștepte Republica Moldova.

„Nimeni nu știa că avea să apară problema Transnistriei, că nu vor fi bani în țară, că energia electrică era doar în anumite ore, dar acesta este parcursul unui stat care își dorește să devină independent”, a spus Valeriu Ghilețchi.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău