Valentin Naumescu: Trebuie de comunicat cu cetățenii ca să susțină mersul reformelor în anii care urmează. Sunt măsuri importante care vor transforma societatea din R. Moldova
-
09 Noiembrie 2023 08:43
Trebuie de comunicat cu cetățenii ca să susțină mersul reformelor în anii care urmează. Sunt măsuri importante care vor transforma societatea din R. Moldova. Declarația a fost făcută de președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ICDE România, Valentin Naumescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde a precizat că, la etapa actuală, în R. Moldova există voința politică de a duce R. Moldova pe calea europeană.
„Voință politică, de aici pleacă totul. Trebuie de comunicat cu cetățenii ca ei să susțină mersul reformelor în anii care urmează. Nu sunt ani ușori, sunt măsuri importante care vor transforma societatea din R. Moldova. Perioada de per-aderarea a României a fost cea mai bună perioadă de după 1990, cele mai mari reforme, transformări, succese, s-au făcut în acei 7 ani, între 2001 și 2007. Atunci am simțit întreaga societate mobilizată, toată lumea a tras pentru îndeplinirea acelui obiectiv, iar țara s-a schimbat fundamental în acei 7 ani din perioada de pre-aderare. Vă așteaptă o perioadă frumoasă, importantă, nu e ușoară, dar trebuie să existe consens asupra celor mai importante lucruri care vizează interesele și viitorul R. Moldova”, a precizat Valentin Naumescu la TVR MOLDOVA.
În cadrul aceleași emisiuni, Naumescu a explicat etapele care urmează pentru ca R. Moldova să adere la comunitatea europeană până în 2030, menționând că acest lucru este real în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor menține parcursul european.
„Pentru ca R. Moldova și Ucraina să poată adera la UE în 2030 ar trebui să încheie negocierile de aderare până în 2028, sfârșitul anului 2028, asta înseamnă patru ani. Teoretic este posibil, așa a făcut și România și Bulgaria și alte state înaintea nostră. Pentru ca semnarea tratatului de aderare să se producă undeva în primăvara lui 2029, înaintea alegerilor europene din vara acelui an și să urmeze un an, doi cel puțin perioada de ratificare a tratatului de aderare de către cele 27 de state membre. Să nu uităm, aici pot fi unele probleme pentru că aici, în unele țări trebuie inițiat referendum pentru adoptarea unor tratate de extindere a UE cu toate riscurile care pot decuge de aici. Deci mai devreme de 7 ani cu totul este greu de presupus că se poate finaliza. Pentru ca R. Moldova să devină efectiv membră a UE în 2030, așa cum a spus președintele Maia Sandu, trebuie ca nimic din temele interne ale UE să nu se declanșeze”, a punctat Valentin Naumescu.