Valentin Dediu, ex-director SIS: Alexandru Musteață să se bazeze pe opinia specialiștilor și nicidecum să nu încerce să dicteze opinia care vine din altă parte

  • 03 Iunie 2022 12:54
Valentin Dediu, ex-director SIS: Alexandru Musteață să se bazeze pe opinia specialiștilor și nicidecum să nu încerce să dicteze opinia care vine din altă parte

Fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, consideră că noul șef al SIS, Alexandru Musteață, trebuie să pună accentul pe reformarea instituției. Într-un interviu oferit postului nostru de radio, Valentin Dediu a declarat că Alexandru Musteață ar trebui să se bazeze mai mult pe opiniile specialiștilor și mai puțin pe cele venite din afara instituției.

  • Care ar fi misiunea principală a lui Alexandrul Musteață în funcția de director al SIS. Ce are de făcut în mod prioritar?

 Numirea domnului Musteață este pentru cineva o surpriză, pentru cineva a fost un lucru așteptat. Ne așteptam la faptul că, totuși, în instituția dată va fi numită o persoană politică.

Sarcinile principale acum trebuie să reiasă din contextul situației mediului de securitate din regiune, în primul rând. Totodată, ar fi bine ca dânsul să tragă mare atenție asupra reformei Serviciului, fiindcă, din câte cunosc, încercări au fost făcute. S-au făcut multe lucruri, dar au rămas încă multe de făcut.

Trebuie de făcut, în primul rând, delimitarea competențelor între structurile de ocrotire a normelor de drept din R. Moldova, cu alte cuvinte de a îngusta sarcinile care stau în fața Serviciului, astfel ca să se concentreze pe subiectele ce țin numai de securitatea statului.

Ca sugestie, i-aș propune [lui Alexandru Musteață] să se bazeze pe opinia specialiștilor și nicidecum să nu încerce să dicteze opinia care vine din altă parte. Chiar dacă are o opinie bună, pozitivă trebuie consultată cu specialiștii, de văzut cum e mai bine să fie realizate aceste sarcini.

  • Domnul Mustață se va confrunta, oare, cu o rezistență în interiorul sistemului?

Nu cred că va avea de înfruntat o rezistență din partea conducerii de vârf a Serviciului care a rămas. Posibil să fie anumite persoane care au fost devotate altei conduceri, dar cred că se va depăși, iarăși, cu ajutorul specialiștilor care au rămas acolo, specialiști buni și patrioți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău