Val de COVID-19 în Franța. Președintele Macron poartă din nou masca sanitară, în numele responsabilității

  • 08 Decembrie 2022 18:29
Val de COVID-19 în Franța. Președintele Macron poartă din nou masca sanitară, în numele responsabilității

Președintele francez Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară joi și a spus că este nevoie de o "revenire la obiceiuri" în fața unei noi recrudescențe a pandemiei de COVID-19, "pe bază de voluntariat", informează Agerpres.

„Urmez recomandările ministrului meu", a declarat președintele francez, alături de ministrul Sănătății, Francois Braun, care a purtat și el o mască sanitară în timpul unei deplasări la Poitiers, un oraș din partea central-vestică a Franței.

„În fața recrudescenței pandemiei (...), cred că ar fi bine să facem puțină pedagogie, pentru că nimeni nu mai vrea să revenim la obligațiile generalizate" , a continuat șeful statului francez.

„Este și un fel prin care ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat, precum și spiritul responsabilității", a subliniat Emmanuel Macron, transmite Agerpres.

În fața unui al nouălea val de COVID-19, căruia i se adaugă epidemii de gripă și de bronșiolită, Guvernul de la Paris refuză deocamdată să adopte măsuri obligatorii, dar nu exclude posibilitatea de a își înăspri poziția privind purtarea măștii sanitare dacă situația epidemiologică o va impune.

Duminică, ministrul francez al Sănătății a lansat "un apel solemn" compatrioților săi, îndemnându-i pe cei mai fragili dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19 în fața acestui nou val al pandemiei.

În Franța, primele opt valuri epidemiologice au adus o anumită imunitate a populației generale, în mare parte vaccinată cu schemă completă, dar care înregistrează întârzieri în ceea ce privește vaccinările cu cel de-al doilea booster anti-COVID-19. Deși numărul total al pacienților spitalizați a rămas inferior în comparație cu cele mai înalte niveluri observate de-a lungul acestui an, noua recrudescență a pandemiei riscă să afecteze un sistem național de sănătate aflat deja în dificultate.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franța și peste 6,6 milioane de victime la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău