Vadim Vieru: Rezoluția adoptată de către așa zișii deputați de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă

  • 28 Februarie 16:46
Vadim Vieru: Rezoluția adoptată de către așa zișii deputați de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă

Evenimentul organizat astăzi la Tiraspol a fost un bluf, cu scopul de a pune presiune pe Chișinău, consideră analiștii. Potrivit experților, regimul separatist nu își dorește nicio schimbare, fiind conștient de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Rezoluția adoptată de către așa zișii deputați de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă, a comentat expertul „Promo-LEX” Vadim Vieru.

„Este o acțiune mai mult dedicată populației din regiunea transnistreană. Deci, acțiune realizată de către administrația de la Tiraspol cu scopul de a atrage atenția asupra unor fenomene care se întâmplă în regiunea transnistreană, în sensul în care se doresc a fi puse presiuni pe Guvern. Astfel de cerințe nu sunt prima dată formulate de către administrația de la Tiraspol în forma dată. În trecut, au fost formulate cerințe mai specifice, inclusiv ca să fie regiunea transnistreană acceptată în componența Federației Ruse. Astfel de acțiuni trebuie să fie tratate cu calm. Este o acțiune care face mai degrabă parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă”, a declarat Vadim Vieru.

Primul punct al acestei rezoluții, în care Tiraspolul se adresează Rusiei să protejeze cei peste 200 de mii de cetățeni ruși, este singurul care merită atenție din tot documentul, este de părere fostul viceprim-ministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. Regimul de la Tiraspol nu își dorește schimbarea status quo-ului consideră expertul. 

„Sunt două lucruri de menționat. Primul lucru: mesajul este mai moderat în comparație cu cel aprobat la Congresul precedent din 2006. Atunci Congresul deputaților a cerut Federației Ruse recunoașterea Transnistriei drept stat independent. De data aceasta nu o fac, fiind conștienți de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina. Al doilea lucru: apelul lor nu este adresat lui Vladimir Putin, or Putin este singura persoană din Federația Rusă care în condițiile sistemului politic din această țară ia decizii de politică externă. În momentul în care au adresat apelul deputaților ruși, evident nu se așteaptă și nici măcar nu vor schimbarea status quo-ului acestei regiuni”, a spus Alexandru Flenchea.

Experții au subliniat că orice document emis de regimul nerecunoscut de la Tiraspol nu are nicio valoare juridică.

Rezoluția integrală:

1Adoptarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune, precum și având în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană.

2. Adoptarea unui apel adresat Secretarului General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii.

3. Adoptarea unui apel către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”.

4. Adoptarea unui apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu solicitarea de a influența administrația la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului.

5. Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.

6. Adoptarea unui apel către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.

7. Adoptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău