Vadim Vieru, avocat Promo-LEX: Statul a eșuat în investigarea dosarului 7 aprilie
-
07 Aprilie 2023 12:39
Statul a eșuat în investigarea dosarului 7 aprilie, constată avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, potrivit căruia acest lucru a generat un număr foarte mare de plângeri la CEDO. Expertul spune că cele mai multe fapte țin, în mare parte, de maltratarea tinerilor care au participat la acele evenimente. Totodată, avocatul sugerează că promisiunile politicienilor care s-au perindat pe la putere, inclusiv ale actualei guvernări, precum că vor face lumină în dosar, au rămas doar la nivel declarativ. Reprezentanții Procuraturii nu ne-au putut spune câte sentințe de condamnare au fost pronunțate până astăzi în acest dosar. Purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a sugerat să expediem o solicitare de presă, la care vom obține răspuns în termen de până la 15 zile, transmite Radio Chișinău.
Dosarul 7 aprilie este în mare parte legat de investigarea faptelor de tortură și tratament inuman și degradant, acele acțiuni ce țin de maltratarea tinerilor, a precizat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, pentru Radio Chișinău.
„La acest capitol evident că statul a eșuat. Nu au putut să investigheze nici până în prezent. Până în prezent, noi avem dosare în Procuratură care sunt suspendate. Adică sunt dosare moarte, nu sunt închise, ci suspendate. Șansele că cineva va fi tras la răspundere în legătură cu acțiunile care au fost cauzate sunt 99,9%”, a declarat Vadim Vieru.
Acest lucru a generat un număr foarte mare de plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind expediate peste 50 de plângeri în acest sens, a estimat expertul. Potrivit lui Vadim Vieru, până acum ar fi fost pronunțate aproximativ 10 hotărâri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO, ultimele fiind legate de cazul lui Sergiu Crețu și de cel al tânărului decedat, Valeriu Boboc. În același timp, avocatul nu exclude faptul că vor mai exista condamnări în acest sens.
„Nu este exclus că vom mai avea condamnări și multe decizii ale CEDO în care Curtea a constatat că Guvernul cu reclamanții au ajuns la o înțelegere amiabilă, adică Guvernul a achitat reclamanților o sumă de circa 15 mii de euro per reclamant ca acesta să nu-și mai mențină plângerea la CEDO”, a declarat Vadim Vieru.
În ceea ce privește întrunirile de atunci, expertul spune că acestea au fost gestionate prost de către responsabili, inclusiv de către Poliție. Acest lucru a dus la suferință și leziuni care au fost cauzate atât protestatarilor cât și reprezentanților organelor de drept implicați la acele proteste.
Totodată, expertul a accentuat că toți politicienii, inclusiv actuala guvernare, au dat asigurări când se aflau în opoziție că vor face lumină în acest dosar, însă nu s-au mai ținut de cuvânt.
„Eu cred că de pus punct acestui dosar nu trebuie, pentru că lecțiile istoriei care se uită, se repetă. Dar sub aspect de persoane care ar putea fi trase la răspundere, eu cred că statul a făcut tot, cu intenții și fără intenții, ce se poate de făcut ca persoanele vinovate să nu mai fie trase la răspundere”, a conchis avocatul Promo-LEX.
Între timp, într-o postare pe Facebook, mișcarea Amnesty International Moldova a cerut autorităților intensificarea acțiunilor de investigare a dosarului „7 aprilie 2009” și finalizarea acestuia.
Adevărul despre acele evenimente sângeroase continuă să fie o enigmă, iar cei care au provocat violențele și cei care au torturat tinerii în comisariatele de poliție rămân „neidentificați” și nepedepsiți, se mai arată în postare.
Reprezentanții Procuraturii nu ne-au putut spune câte sentințe de condamnare au fost pronunțate până astăzi în acest dosar. Purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a sugerat să expediem o solicitare de presă, la care vom obține răspuns în termen de până la 15 zile.
Anul trecut, Procuratura preciza că în 13 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 au fost trimise în judecată 31 de cauze penale în privința a 43 de învinuiți, și doar 14 dintre aceștia au fost condamnați.