Vadim Ceban: Tarifele la gazele naturale trebuie ajustate lunar

  • 14 Ianuarie 2022 08:00
Vadim Ceban: Tarifele la gazele naturale trebuie ajustate lunar

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz confirmă cifrele anunțate anterior de vicepremierul Andrei Spînu, privind o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale până la 14,6-14,7 lei pentru un metru cub. Vadim Ceban spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă prețul de achiziție se va menține mai mare de 600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai mult, potrivit lui Ceban, în condițiile unor fluctuații permanente ale prețului de achiziție, tarifele trebuie să fie ajustate lunar, notează IPN.

Președintele Moldovagaz spune că pentru luna ianuarie, în condițiile unui preț de achiziție care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Vadim Ceban spune că reprezentanții Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obține un credit, însă deocamdată fără succes.

„Tariful este creat din 4 componente de bază: prețul de procurare, costul de distribuție, costul de transport, pierderile din rețea. Componenta prețului de procurare este cea mai mare. La prețul de procurare de 450 de dolari, tariful acoperea toate cheltuielile și noi am închis luna decembrie cu forțele proprii. În ianuarie prețul de achiziție este 647 de dolari. Diferența de 44 milioane de dolari nu este atât de ușor de acumulat ”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Președintele Moldovagaz spune că piața gazelor naturale a devenit extrem de volatilă, cu un preț de achiziție complet imprevizibil, iar din acest motiv ajustarea tarifelor la gazele naturale ar trebui să aibă loc lunar.

„Chiar dacă majorăm tariful, asta nu înseamnă că vom acoperi decalajul de casă într-o lună. Dacă acum majorăm tarifele, înseamnă că vom primi banii în februarie. Singurul lucru pe care-l putem solicita de la furnizor este să avem o perioadă de scadență, suplimentar câteva zile, ca să achităm consumul pentru luna ianuarie. Noi pe intern, împreună cu ANRE, Guvernul trebuie să înțelegem un lucru: prețul nu se mai schimbă trimestrial, ci lunar. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să ajustăm tariful. La produse petroliere se schimbă tariful în fiecare zi, așa ar trebui să facem și la gazele naturale”, a mai spus Vadim Ceban.

Vadim Ceban recunoaște că în condițiile unui preț de achiziție majorat, ANRE ar trebui să vină cu ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici. Însuși regulatorul trebuie să se sesizeze în privința unor eventuale majorări de tarif, fără a primi o solicitare din partea Moldovagaz în acest sens, spune Ceban.

„Dacă se menține același trend pentru luna februarie, adică prețul gazelor nu va fi mic de 600 de dolari, suntem aproape de cifra anunțată de vicepremierul Andrei Spînu (14,6 – 14,7 lei), dacă prețul de achiziție va fi mai mic, înseamnă că și tariful va fi mai mic. ANRE din oficiu, este obligată să se autosesizeze și să modifice parametrii de corectare a tarifelor”, a punctat Vadim Ceban.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău