Vadim Ceban, despre negocierile cu Gazprom: Totul a fost pur comercial

  • 03 Noiembrie 2021 08:36
Vadim Ceban, despre negocierile cu Gazprom: Totul a fost pur comercial

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, respinge ideea agreării unor condiții politice între Republica Moldova și Rusia în timpul negocierilor pentru prelungirea contractului de achiziție a gazului. Ceban spune ca negocierile au avut o tentă strict comercială, iar necesitatea prelungirii contractului pentru o perioadă de 5 ani este justificată prin angajarea Chișinăului de a-și achita datoriile istorice, notează IPN.

Șeful Moldovagaz califică drept avantajos pentru Republica Moldova contractul semnat cu Gazprom, menționând că negocierile n-au vizat nici măcar tangențial elemente politice. Contractul a fost agreat în baza vechii formule de calcul a prețului.

„Totul a fost pur comercial, este vorba despre datorii, pentru că aceste datorii s-au acumulat din anul 1994, iar până astăzi aceste datorii nu au fost reglementate. Am vorbit despre evoluția piețelor, prețuri. Noi am fost la negocieri într-o perioadă când piața era destul de volatilă, prețul fluctua de la 1900 la 1300 de dolari și aceste aspecte influențau negocierile. La moment, avem prelungirea contractului semnat încă în anul 2006. Dar anul viitor, având mai mult timp la dispoziție, ar putea fi negociat un contract nou”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Președintele Moldovagaz neagă faptul că prelungirea unui contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani, va duce la amânarea implementării Pachetului Energetic III. Cert este că protocolul semnat cu Gazprom interzice reorganizarea Moldovagaz până la reglementarea deplină a datoriilor.

„S-a ajuns la această înțelegere pentru că avem în față reglementarea datoriilor, pentru care noi vom negocia cu Gazprom un grafic de achitare, care va fi, la fel, o perioadă de 5 ani. Contractul nu are nimic cu Pachetul III Energetic, pentru că Republica Moldova deja implementează acest pachet, deja un operator de transport-gaze este licențiat de către ANRE, este vorba despre Vestmoldtransgaz, care deja este certificat după Pachetul III Energetic. Nu este corect să spunem că nu implementăm Pachetul III”,  a mai spus Vadim Ceban.

Vadim Ceban a evitat să spună cu cât ar putea crește tarifele pentru consumatorii finali, menționând că acum sunt făcute toate calculele, iar ANRE va fi cea care va lua decizia finală. În prezent, tariful pentru un metru cub de gaze naturale este de 4 lei 20 de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău