Vaccinurile protejează împotriva formelor severe de COVID legate de varianta Delta (studiu american)

  • 11 Septembrie 2021 15:00
Vaccinurile protejează împotriva formelor severe de COVID legate de varianta Delta (studiu american)

Persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puțin susceptibile să moară din cauza COVID-19 și de 10 ori mai puțin susceptibile să fie spitalizate, după ce varianta Delta, mai contagioasă, a devenit tulpina dominantă a virusului în Statele Unite, au declarat vineri oficiali americani din domeniul sănătății, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Datele provenite din trei articole publicate de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din SUA, subliniază în unanimitate eficacitatea continuă a vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva formelor severe de coronavirus.

Acest anunț survine a doua zi după dezvăluirea noii strategii a președintelui Joe Biden de a combate COVID-19, care include un decret ce obligă angajații marilor companii americane să fie vaccinați sau să facă un test de screening săptămânal.

"După cum am arătat, studiu după studiu, vaccinarea funcționează", a declarat directoarea CDC, Rochelle Walenksy, în cadrul unei conferințe de presă.

Primul studiu a analizat sute de mii de cazuri de COVID-19 din 13 jurisdicții americane în perioada 4 aprilie - 19 iunie, înainte ca varianta Delta să devină tulpină dominantă, și le-a comparat cu cazuri de contaminare în perioada 20 iunie - 17 iulie.

Între aceste două perioade, riscul ca o persoană complet vaccinată să fie infectată cu COVID-19 în comparație cu o persoană nevaccinată a crescut ușor, trecând de la 11,1 ori mai puține șanse să fie infectată la 4,5 ori.

Protecția împotriva spitalizării și a decesului a rămas stabilă, însă a scăzut mai mult la persoanele cu vârsta peste 65 de ani decât la grupurile de indivizi mai tineri.

Autoritățile sanitare evaluează în prezent necesitatea unei a treia doze și este probabil ca persoanele în vârstă să fie primele care o vor primi atunci când administrația Biden își va lansa campania de rapel pe 20 septembrie.

Unul dintre studii, care a analizat eficacitatea diferitelor vaccinuri între iunie și august în peste 400 de spitale și centre de sănătate, a determinat că serul Moderna a fost cel mai eficient împotriva spitalizărilor (95%), față de cel de la Pfizer (80%) și cel de la Johnson & Johnson (60%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău