Vaccinuri de a doua generație: Franța le cere europenilor să mobilizeze repede fondurile necesare

  • 01 Aprilie 2021 18:14
Vaccinuri de a doua generație: Franța le cere europenilor să mobilizeze repede fondurile necesare

Franța face apel la europeni să mobilizeze "până în vară miliardele de euro" necesare punerii la punct a vaccinurilor anti-COVID de a doua generație dacă nu vor să rămână din nou în urmă pe scena internațională, relatează AFP.

"Am fi foarte inspirați dacă ar exista în săptămânile care urmează (...) o formă de conferință europeană unde să se strângă mijloace financiare rapide", a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

"Mi se pare că până în vară trebuie să avem o inițiativă de această natură", a insistat el în fața Comisiei de afaceri europene a Senatului.

"Trebuie să cheltuim mulți bani pentru aceste vaccinuri de a doua generație (...) probabil mai multe miliarde de euro minimum", a estimat Clément Beaune, reamintind că SUA au cheltuit 14 miliarde de euro la nivel federal pentru ultima etapă a realizării de vaccinuri de primă generație.

Cele de a doua generație ar trebui să facă față altor variante de coronavirus, potențial mai contagioase și mai rezistente.

UE dispune de "câteva buzunare de finanțare", a dezvăluit Clément Beaune, făcând referire la "noul buget de sănătate de cinci miliarde de euro" și la un buget de cercetare de "aproape 100 de miliarde". Trebuie să mobilizăm, de asemenea, și mijloacele naționale, a spus el.

UE a întâmpinat dificultăți în a dezvolta și produce prima generație de vaccinuri, ceea ce i-a permis să deruleze cu sincope campania actuală de vaccinare, spre deosebire de SUA și Regatul Unit.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău