Vaccinuri anti-COVID19 | Aproape 120 de proiecte, 8 în studii clinice

  • 28 Aprilie 2020 16:21
Vaccinuri anti-COVID19 | Aproape 120 de proiecte, 8 în studii clinice

Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine, informează AFP marți, potrivit Agerpres.

Această reputată școală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare "pre-clinic".

Opt proiecte au ajuns în stadiul studiilor clinice de fază 1, fiind realizate pe pacienți umani. Dintre ele, un proiect chinez, coordonat de compania CanSino, cotată la Bursa din Hong Kong, a ajuns într-un stadiu și mai avansat, cel al studiilor clinice de fază 2 și de fază 3.

Scopul principal al studiilor de fază 1 este de a testa securitatea și, într-o mai mică măsură, eficacitatea unui produs medical. Studiile de fază 2 și de fază 3, realizate pe scară mai largă, au ca scop evaluarea eficacității, înainte de eventuala obținere a autorizației de comercializare din partea autorităților sanitare.

Alte trei proiecte chineze sunt în faza 1 de testare: unul desfășurat de gigantul farmaceutic Sinovac, cotat pe bursa Nasdaq, și alte două conduse de Institutul medical din Shenzhen, potrivit informațiilor publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

O listă cu proiecte de vaccinuri redactată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează trei proiecte chineze ajunse în faza studiilor clinice în data de 23 aprilie: cele demarate de CanSino și de Sinovac, dar și un proiect coordonat de Institutul de produse biologice din Beijing și de Institutul de virusologie din Wuhan.

În alte zone ale lumii, se remarcă un proiect britanic condus de Universitatea Oxford și un proiect german condus de laboratorul BioNTech, ambele aflate în faza 1.

Statele Unite au deocamdată două proiecte de vaccinuri ajunse în faza 1 de testare: unul condus de compania de biotehnologie Moderna în parteneriat cu National Institutes of Health (NIH), iar celălalt este coordonat de compania de biotehnologie Inovio Pharmaceuticals.

Dezvoltarea unor vaccinuri eficiente și sigure reprezintă un punct-cheie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 200.000 de persoane pe plan mondial.

În absența unor tratamente dovedite împotriva formelor grave ale acestei boli, doar vaccinurile administrate pe scară largă ar permite obținerea unei protecții împotriva maladiei și întreruperea transmiterii virusului.

O problemă majoră constă în relativa lentoare în ce privește elaborarea vaccinurilor, producerea lor pe scară largă și demararea unor campanii de vaccinare în masă.

Un termen de cel puțin 12-18 luni a fost adeseori evocat de organizațiile sanitare, inclusiv de OMS, și de marile laboratoare farmaceutice.

Anumiți experți, precum specialista britanică în vaccinuri Sarah Gilbert, profesoară la Universitatea Oxford și participantă alături de compania Vaccitech la o serie de studii, și Frederic Tangy, specialist în vaccinuri la Institutul Pasteur din Paris - care lucrează la trei proiecte diferite de vaccinuri - sunt însă de părere că este posibilă dezvoltarea unui vaccin eficient până la sfârșitul anului 2020.

Datele publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine în ceea ce privește proiectele de vaccinuri anti-COVID-19 sunt disponibile pe internet la adresa https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_vaccine_landscape/.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău