Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârșitul lunii iunie, potrivit Parisului

  • 01 Aprilie 2021 17:10
Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârșitul lunii iunie, potrivit Parisului

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE "înainte de sfârșitul lunii iunie", a avertizat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în contextul în care anumite țări europene avansează această pistă pentru a accelera campania de vaccinare, relatează AFP.

"Există o primă etapă a examinării (dosarului de autorizare), pe care o numim analiză științifică, care, fără îndoială, ni se spune, va decurge cel puțin până la jumătatea lui iunie", a declarat Clément Beaune în fața Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.

"Și apoi există o ultimă etapă care este avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru autorizația de scoatere pe piață, care durează încă vreo câteva săptămâni. Deci nu este un vaccin care va fi autorizat cel mai probabil înainte de sfârșitul lunii iunie", a adăugat el.

În acel moment, UE ar trebui să aibă "mult mai multe doze disponibile (de la alte laboratoare - n.r.), deci nevoia va fi mult mai puțin stringentă", a mai spus el.

Clément Beaune a atras atenția asupra capacităților limitate de producție a vaccinului rusesc și a reproșat Moscovei, după alți responsabili francezi și europeni, că utilizează Sputnik ca o armă de propagandă pe scena internațională.

"Există acțiuni geopolitice care sunt utilizate de prietenii noștri ruși pentru a arăta până în ce punct sunt prezenți în Uniunea Europeană", a afirmat secretarul de stat francez.

"Să nu fim naivi, au o strategie de divizare în UE care pentru moment nu a funcționat, cu atât mai bine, dincolo de câteva lovituri", și-a exprimat el satisfacția.

Dintre cele 27 de state membre UE, doar Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au decis până acum să recurgă la vaccinul rusesc fără a aștepta validarea sa de Agenția Europeană pentru Medicamente.

În Slovacia, această decizie a dus la demisia, marți, a prim-ministrului Igor Matovic, criticat inclusiv în interiorul guvernului său.

Alte țări, precum Germania, se declară gata să folosească vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiția ca el să fie aprobat de EMA.

"Nu excludem nicio soluție, nicio pistă, dar să nu ne facem iluzii privind vaccinurile rusești sau chinezești", a mai spus Clément Beaune.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău