Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient și împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, potrivit unui nou studiu

  • 08 Ianuarie 2021 15:04
Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient și împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, potrivit unui nou studiu

Un nou studiu a ajuns la concluzia că vaccinul produs de Pfizer și de BioNTech este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus care au apărut în Marea Britanie și Africa de Sud, transmite vineri DPA, preluată de Agerpres.

Conform rezultatelor inițiale ale studiului realizat chiar de Pfizer în colaborare cu University of Texas Medical Branch, este probabil ca vaccinul să aibă o eficiență de 95% împotriva celor două tulpini noi, despre care se spune că se transmit mai ușor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului.

Cercetătorii au desfășurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienți care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acționau și împotriva acestor două tulpini.

Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutații, vaccinurile din prezent ar trebui să-și păstreze eficiența.

Aceste rezultate au fost date publicității joi dar nu au apărut încă într-o revistă științifică și nu au fost verificate de experți independenți.

Virusurile suferă în mod constant schimbări aleatorii ale materialului genetic. Unele astfel de mutații le oferă agenților patogeni noi avantaje – cum ar fi faptul că devin mai ușor de transmis.

În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie și o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău