Vaccinarea împotriva COVID-19 a femeilor însărcinate și a celor care alăptează este sigură și recomandată de către specialiști

  • 17 Iunie 2021 13:00
Vaccinarea împotriva COVID-19 a femeilor însărcinate și a celor care alăptează este sigură și recomandată de către specialiști

Autoritățile din sănătate dau asigurări că vaccinarea împotriva COVID-19 a femeilor însărcinate și celor care alăptează este sigură și recomandată de către specialiști. În cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Călăraș, a explicat că, odată vaccinată, femeia gravidă precum și cea care alăptează își asigură și copilul cu anticorpi, transmite Radio Chișinău.

Medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Călăraș, a subliniat că sarcina predispune la dezvoltarea formelor grave de COVID-19, iar dacă gravidele se confruntă și cu alte boli, de asemenea pot apărea formele mai greu de tratat ale virusului. Astfel, se recomandă vaccinarea femeilor însărcinate începând cu trimestrul doi de sarcină, dar este posibilă vaccinarea și în primul trimestru de sarcină. Specialistul a subliniat că vaccinarea nu prezintă riscuri pentru făt. Totodată, monitorizarea femeilor însărcinate care au fost vaccinate anti-COVID a arătat că acestea dezvoltă mai mulți anticorpi decât cele care au contractat virusul. Medicul Maxim Călăraș a mai dat asigurări că toate tipurile de vaccin disponibile în prezent în Republica Moldova sunt permise în sarcină sau alăptare.

„S-a testat că titrul anticorpilor anti-COVID-19 din sângele gravidelor cât și din sângele din cordonul ombilical, adică din sângele fătului și din lapte, din toate trei lichide biologice, a fost foarte înalt, mult mai înalt decât la gravidele care au făcut boala aceasta spontan, producând de la sine propria imunitate, însă titrul anticorpilor obținuți după vaccinare este mult mai înalt și anticorpii sunt mult mai activi, circulând atât în sângele fătului, cât și în laptele matern.”

În caz de reacții adverse, precum febra, frisoane și dureri musculare, ce se întâlnesc frecvent și durează aproximativ 24 de ore, femeile însărcinate își pot administra paracetamol, a mai spus medicul. El a atenționat este interzisă vaccinarea persoanelor care sunt alergice la unele preparate componente ale vaccinului sau a celor care au suferit anterior șocuri anafilactice.

Chiar și după vaccinare, trebuie respectate în continuare măsurile de protecție, cum ar fi purtarea măștilor, distanța socială, spălatul mâinilor cât mai des, pentru că imunitatea femeilor este scăzută în timpul sarcinii, a adăugat specialistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău