Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează, avertizează ONU, care este îngrijorată de epidemiile de rujeolă

  • 17 Iulie 20:10
Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează, avertizează ONU, care este îngrijorată de epidemiile de rujeolă

Ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează și nu au revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei Covid-19, a avertizat luni ONU, potrivit AFP, transmite News.ro.

Comparativ cu nivelul pre-pandemic din 2019, sunt cu 2,7 milioane mai mulți copii care nu au fost încă vaccinați sau au fost incomplet vaccinați până în 2023, au afirmat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-o declarație comună, la care face referire sursa.

"Cele mai recente tendințe arată că multe țări încă neglijează prea mulți copii", a spus directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

În 2023, doar 84% din cei 108 milioane de copii din grupa de vârstă care ar fi trebuit să fie vaccinați au primit efectiv trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP), cea de-a treia doză servind drept un marker cheie al acoperirii globale de imunizare, potrivit datelor. Acest procent nu s-a modificat față de 2022, ceea ce înseamnă că progresele modeste observate în acel an, după scăderea bruscă cauzată de criza Covid-19, "au stagnat", subliniază agențiile ONU. Această rată a fost de 86% în 2019, înainte de pandemie.

"Suntem în întârziere", a recunoscut Kate O'Brien, responsabilă cu vaccinarea la OMS. "Acoperirea globală de vaccinare nu și-a revenit încă pe deplin din declinul istoric observat în timpul pandemiei", a spus ea.

În 2023, 14,5 milioane de copii din lume aveau "doza zero" - adică nu primiseră nicio doză de vaccin, un număr care a crescut de la 13,9 milioane în 2022 și 12,8 milioane în 2019, potrivit datelor publicate luni. "Acest lucru pune în pericol viața celor mai vulnerabili copii", a avertizat Kate O'Brien.

Jumătate dintre copiii nevaccinați din lume trăiesc în 31 de țări afectate de conflicte, unde sunt deosebit de expuși la anumite boli - ce pot fi prevenite - din cauza insecurității și a accesului inadecvat la alimente și servicii de sănătate. De asemenea, copiii din aceste țări sunt mult mai predispuși să nu primească dozele de rapel necesare.

6,5 milioane de copii din întreaga lume nu au primit a treia doză de vaccin DTP, care este necesară pentru o protecție eficientă.

ÎNGRIJORARE PENTRU RUJEOLĂ

Aceste disparități în ceea ce privește acoperirea vaccinală favorizează dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi rujeola.

OMS și UNICEF și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea vaccinării împotriva rujeolei - una dintre cele mai infecțioase boli - pe fondul exploziei epidemiilor în întreaga lume. "Epidemiile de rujeolă sunt un semn prevestitor al lacunelor existente în materie de vaccinare, care îi lovesc în primul rând pe cei mai vulnerabili", afirmă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În 2023, 83% dintre copiii din lume au primit prima doză de vaccin, același nivel ca în 2022, dar încă sub nivelul pre-pandemic de 86%.

În plus, doar 74% dintre cei vaccinați au primit a doua doză necesară, în ciuda faptului că este nevoie de o acoperire de vaccinare de 95% pentru a stopa epidemia, potrivit agențiilor ONU.

Peste 300 000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 2023, de aproape trei ori mai multe decât în anul precedent, a subliniat Ephrem Lemango, responsabil cu imunizarea la UNICEF.

Nu mai puțin de 103 țări s-au confruntat cu epidemii în ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, 91 de țări cu o acoperire solidă a vaccinării împotriva rujeolei nu au înregistrat nicio epidemie.

Zece țări aflate în criză, inclusiv Sudan, Yemen și Afganistan, reprezintă mai mult de jumătate din totalul copiilor nevaccinați împotriva rujeolei, a declarat Lemango.

Pe de altă parte, organizațiile salută progresele înregistrate în ceea ce privește vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV), care este responsabil în special de cancerul de col uterin. Cu toate acestea, acest vaccin încă ajunge la doar 56% dintre adolescente în țările cu venituri ridicate și la 23% în țările cu venituri reduse, cu mult sub obiectivul de 90%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:13 %
Vint:7,2 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
26
Tue
26
Wed
24
Arhivă Radio Chișinău