Vaccin anti-COVID-19: În absența unui acord cu UE, Valneva se va orienta spre negocieri directe cu țările interesate

  • 21 Aprilie 2021 11:31
Vaccin anti-COVID-19: În absența unui acord cu UE, Valneva se va orienta spre negocieri directe cu țările interesate

Compania franco-austriacă Valneva a anunțat miercuri că, în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, se va orienta spre discuții pe baze bilaterale cu țările interesate să încheie contracte de achiziție a vaccinului său candidat împotriva COVID-19, transmite AFP, citat de Agerpres.

Apreciind că discuțiile cu UE nu au înregistrat „progrese semnificative” până acum, Valneva - care a anunțat la începutul lunii rezultate inițial pozitive pentru prima fază a studiului clinic referitor la vaccinul său potențial - precizează că nu va mai acorda „prioritate discuțiilor de furnizare centralizată aflate în desfășurare cu Comisia Europeană”.

„Am consacrat mult timp și multe eforturi încercând să răspundem exigențelor procesului de achiziție centralizată al Comisiei Europene”, a afirmat în comunicat președintele-director general al grupului, Thomas Lingelbach, regretând absența unui acord cu UE.

„Ne concentrăm de acum înainte eforturile spre statele membre ale UE și părți interesate din afara UE care doresc să includă abordarea noastră cu vaccin inactivat în strategia lor de vaccinare”, a adăugat el.

Uniunea Europeană anunțase la 12 ianuarie că a încheiat „discuții exploratorii” cu Valneva și are în vedere achiziția a până la 60 milioane de doze.

Până acum nu a fost încheiat însă un acord definitiv, chiar dacă aprovizionările cu vaccinuri au suferit întârzieri, expunând Uniunea Europeană criticilor din cauza unei campanii de imunizare mai puțin avansate decât în Marea Britanie, în special.

În prezent, în UE sunt disponibile vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Marți, Agenția Europeană a Medicamentului a comunicat că vaccinul de la Johnson & Johnson, pe care multe țări se bazează pentru a-și accelera campaniile de imunizare, poate fi folosit, luând în considerare raportul favorabil dintre beneficiile și riscurile sale.

Marea Britanie a încheiat cu Valneva (cu sediul la Nantes) un acord în iulie 2020, urmat în septembrie de semnarea unui parteneriat referitor la achiziția potențială a 190 milioane de doze, pentru o sumă maximă de 1,4 miliarde de euro.

Marea Britanie a comandat deja 100 milioane de doze pentru 2021-2022, amintește Valneva în comunicatul de miercuri.

'Regatul Unit a răspuns primul, în mare parte, fără îndoială, pentru că noi eram deja implantați acolo și, de asemenea, pentru că ei au crezut imediat în vaccinul nostru inactivat. Ei au fost primii care au reacționat și ne-au făcut o propunere structurată de ajutor', a explicat directorul general Franck Grimaud în februarie pentru AFP.

Valneva dezvoltă un vaccin care utilizează tehnologia tradițională cu virus inactivat, proces ce permite crearea unui răspuns imunitar prin injectarea unui virus căruia i-a fost neutralizat potențialul patogen.

Laboratorul Valneva pregătește un studiu de fază 3 - ultima înainte de o eventuală autorizare -, ce urmează să înceapă la sfârșitul lunii aprilie, și speră în punerea pe piață a vaccinului în această toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău