Uzina Metalurgică Moldovenească a fost scoasă din lista de sancțiuni a Ucrainei

  • 21 Martie 2019 12:35
Uzina Metalurgică Moldovenească a fost scoasă din lista de sancțiuni a Ucrainei

Una dintre cele mai mari întreprinderi din autoproclamata RMN - Uzina Metalurgică Moldovenească (de la Râbnița) - a fost scoasă din lista de sancțiuni a Ucrainei. Această decizie a Consiliului Securității și Apărării Naționale a fost aprobată în ajun de președintele ucrainean și a intrat în vigoare.

Potrivit agenției INFOTAG, din listă au fost excluse în total opt întreprinderi "în legătură cu atingerea obiectivului de introducere a sancțiunilor și din motive tehnice, deoarece majoritatea companiilor menționate și-au încetat activitatea economică".

Uzina a ajuns în lista de sancțiuni la sfârșitul lunii mai 2018 la inițiativa Asociației întreprinderilor metalurgice "Ukrmetallurgprom", care a propus interzicerea exportului de fier uzat din Ucraina din cauza deficitului acestuia pentru uzinele din țară.

Președintele asociației, Alexandr Kalenkov, a propus interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria.

"De fapt, aceasta este o chestiune politică, care trebuie soluționată astăzi, deoarece multe materii prime strategice sunt exportate în republica nerecunoscută, unde sunt transformate în produse finite și exportate pe aceleași piețe în care concurăm. În plus, întreprinderile transnistrene sunt subvenționate complet: atât pentru gaze (subvenționate de Rusia), cât și pentru energia electrică. Având în vedere acest lucru, nu putem admite să exportăm atâta fier uzat în Transnistria. Dacă vom crea o listă de restricții privind exportul de mărfuri cu Rusia, probabil că este logic să facem acest lucru și în ceea ce privește Transnistria", a spus el.

Potrivit decretului președintelui ucrainean, "măsurile economice speciale și alte măsuri restrictive" au fost introduse față de 294 întreprinderi rusești (inclusiv UMM) "pentru o perioadă de trei ani sub formă de blocare a activelor, restricționarea operațiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina, suspendarea executării angajamentelor economice și financiare, precum și interzicerea achizițiilor publice".

INFOTAG precizează: Uzina Metalurgică de la Râbnița a fost construită în 1985 și până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacitățile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oțel și tot atâtea laminate. La începutul anului 2015, uzina a revenit "în proprietatea statului transnistrean. Fostul proprietar, holdingul rusesc "Metallinvest" al omului de afaceri Alișer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina pentru un preț simbolic, cu pierderi de $4 mil.

În 2018, uzina a produs aproape 502,9 mii tone de oțel și 497,9 mii tone de laminate, fiind cu 7,1% și, respectiv, 10,3% mai mult comparativ cu anul 2017.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău