La UTM va fi implementat un proiect-pilot pentru a atrage mai mulți studenți străini la studii în Republica Moldova

  • 12 Aprilie 17:52
La UTM va fi implementat un proiect-pilot pentru a atrage mai mulți studenți străini la studii în Republica Moldova

Republica Moldova ar putea deveni o destinație atractivă pentru studenții străini. În acest sens, la Universitatea Tehnică a Moldovei urmează să fie implementat un proiect-pilot care va contribui la creșterea numărului studenților străini. Un Memorandum de Înțelegere, care prevede susținerea internaționalizării învățământului superior din țara noastră, a fost semnat astăzi între Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Fondul Western NIS Enterprise, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova.

Ministrul Dan Perciun a menționat în cadrul unei conferințe de presă că internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior este una dintre prioritățile strategice ale MEC. ,,Noi credem foarte mult în capacitatea universităților noastre de a atrage mai mulți studenți străini pentru a crește sustenabilitatea financiară a sistemului, a genera venituri adiționale care să fie reinvestite, inclusiv în beneficiul studenților din Republica Moldova. Această inițiativă este o primă acțiune în acest sens. Aproape 200 de mii de dolari vor fi puși la dispoziția UTM pentru a reuși să atragă mai mulți studenți străini, în special din India la două specialități: IT și Medicină Veterinară”, a concretizat Dan Perciun.

La rândul său, Dennis Johnson, președintele Consiliului Directorilor al Fondului Western NIS Enterprise a notat: ,,Suntem foarte bucuroșii să fim parte a acestui proiect, alături de MEC și UTM, al căror obiectiv principal este sprijinirea internaționalizării sistemului superior de învățământ din Moldova prin creșterea numărului studenților străini. Sperăm că proiectul va fi implementat cu succes și că va fi replicat și la alte instituții de învățământ din Republica Moldova”. 

,,UTM și-a stabilit drept obiectiv să crească numărul studenților internaționali și, în acest sens, trebuie să ne asigurăm că programele de studii sunt la un nivel cât mai înalt, resursa umană este pregătită să facă față acestor provocări, iar infrastructura universitară corespunde standardelor esențiale”, a spus rectorul UTM, Viorel Bostan.

La UTM vor fi pregătite două programe de studii în IT și Medicină Veterinară care vor îndeplini cerințele de acreditare și recunoaștere internațională, iar profesorii vor fi pregătiți pentru a preda în limba engleză. Totodată, va fi optimizat cadrul legal al procedurilor de înscriere la studii a studenților străini, inclusiv vor fi revizuite condițiile și termenii de ședere a acestora în țara noastră. 

Amintim că pentru a spori internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior din țară și a promova Republica Moldova ca destinație pentru studenții de peste hotare, în următoarea perioadă vor fi traduse în limba engleză 14 programe de studii superioare de licență, inclusiv 4 programe noi, din 4 instituții de învățământ superior din țară. De asemenea, circa 300 de profesori vor fi pregătiți pentru a preda aceste programe în limba engleză. În acest scop va fi alocat circa un milion de euro în cadrul Proiectului ,,Învățământul Superior din Moldova”, implementat de MEC și finanțat de Banca Mondială.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău