UTM are un nou parteneriat științific și educațional cu Universitatea Twente

  • 15 Februarie 2023 15:57
UTM are un nou parteneriat științific și educațional cu Universitatea Twente

În perioada 12-17 februarie, o delegație a Universității Tehnice a Moldovei, constituită din vicerectorul pentru cercetare, prof. univ., dr. hab. Vasile Tronciu; decanul FCIM, conf. univ., dr. Dumitru CiorbaI; șeful Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală (DMIB), prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan; conf. univ., dr. Serghei Railean, responsabil program „Microelectronică și nanotehnologii” din cadrul DMIB; dr. Andrei Prepelita, cercetător DMIB, și coordonatorul proiectului SPINTECH și Erasmus+, acad. prof. Anatolie Sidorenko, efectuează o vizită la Universitatea Twente din Regatul Țărilor de Jos, parte a proiectului ERASMUS+ , se arată în comunicatul instituției.

În timpul vizitei, delegația UTM are misiunea să studieze experiența Universității Twente în domeniile microelectronicii și nanomaterialelor, materialelor inteligente funcționale și a rețelelor neuronale artificiale. Coordonatorul vizitei ERASMUS+ în Regatul Țărilor de Jos este prof. dr. Alexander Golubov, Facultatea Științe și Tehnologii, membru MESA+ Institute | University of Twente.

În conformitate cu agenda stabilită, reprezentanții UTM vor vizita:

a) Center for Brain-Inspired Nano Systems, BRAINS, în vederea inițierii unei colaborări cu prof. Hans Hilgenkamp și participarea la proiectul HORIZON-Europa,

b) Clusterul TWENTE NEM, în eventualitatea colaborării cu prof. Marcello Ackermann (grupul XUV Optics),

c) laboratoarele Institutului MESA+ pentru Nanotehnologie, unde vor studia procesul de organizare a activității didactice și de cercetare.

De asemenea, vor discuta despre potențiale colaborări în domeniul electronicii cuantice și spintronicii. Pe parcursul vizitei se preconizează și semnarea unui acord de parteneriat dintre recunoscutele centre de cercetare vest- și est-europene, avansarea tehnologică fiind obiectivul esențial.

Spintronica în R. Moldova.

Pe măsură ce lumea continuă să evolueze spre un viitor mai avansat tehnologic, necesitatea unor noi abordări în sistemele de calcul a devenit din ce în ce mai stringentă. Limitările și consumul ridicat de energie ale calculatoarelor „clasice” au dus la necesitatea de a căuta soluții alternative, dintre care face parte spintronica.

Spintronica, un domeniu care combină principiile electronicii și magnetismului, utilizează spinul electronilor pentru a stoca și transfera date. Această tehnologie are potențialul de a revoluționa industria sistemelor de calcul prin crearea unor dispozitive electronice mai eficiente și mai puternice.

Un proiect care ajută la avansarea domeniului spintronicii este proiectul SPINTECH, care și-a propus să sporească excelența științifică și capacitatea de inovare a Institutului de Electronică și Nanotehnologie „D. Ghițu” din Moldova, actualmente parte a Universității Tehnice a Moldovei. Proiectul a fost realizat și prin colaborarea cu doi parteneri de mare valoare și experiență: Universitatea Stockholm din Suedia și Universitatea Twente din Regatul Țărilor de Jos.

Universitatea Twente

Situată în Enschede, Olanda, Universitatea Twente a fost fondată în 1961 și are mai multe facultăți: Facultatea Tehnologia Ingineriei, Facultatea Inginerie Electrică, Matematică și Informatică, Facultatea Comportament, Management și Științe Sociale și Facultatea Științe și Tehnologie.

Institutul MESA+ pentru Nanotehnologie este unul dintre cele mai mari din lume, reunind peste 500 de cercetători și studenți și oferind capacități unice de cercetare și dezvoltare în domeniul nanotehnologiei.

Pentru implementarea rezultatelor cercetărilor au fost create mai multe companii spin-off. Un rol esențial le revine colaborărilor strânse cu industria. Cele din urmă asigură un flux continuu de cereri de cercetare, fiind o sustenabilă sursă financiară a Universității Twente, iar pentru studenți această colaborare oferă și un loc de muncă bun. Printre partenerii privați ai Institutului MESA+ se numără companii precum ASML, Philips, Thermo Fisher Scientific, FEI Company, Carl Zeiss, care susțin activitățile de cercetare ale institutului și contribuie la dezvoltarea de soluții tehnologice inovatoare.

Prin această vizită, echipele de cercetare de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Twente își propun să-și consolideze relațiile și să dezvolte noi proiecte în fizica teoretică, nanotehnologii și informatică. Prin colaborarea lor în domeniul electronicii cuantice și spintronicii, cele două universități au potențialul de a aduce inovații semnificative și de a aborda probleme complexe în lumea tehnologiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău