Utilizarea abuzivă a resurselor administrative și nedeclararea tuturor cheltuielilor de către candidați, principalele încălcări semnalate de Promo-LEX

  • 01 Noiembrie 2024 13:41
Utilizarea abuzivă a resurselor administrative și nedeclararea tuturor cheltuielilor de către candidați, principalele încălcări semnalate de Promo-LEX

În perioada dintre primul și al doilea tur al alegerilor pentru funcția de președinte al Rep. Moldova (21-29 octombrie), Promo-LEX a semnalat o serie de încălcări, precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative sau nedeclararea tuturor cheltuielilor de către candidați, se arată în raportul de monitorizare prezentat astăzi. Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor prezidențiale consideră că deciziile de respingere a cererilor de înregistrare a unor observatori electorali ar trebui motivate temeinic.

Observatorii Promo-LEX au raportat în perioada dintre cele două tururi de scrutin, șase cazuri de PR negru prin răspândirea materialelor electorale cu mesaje denigratoare, asocierea Maiei Sandu cu războiul, precum și agresarea verbală și fizică a voluntarilor.

Au fost semnalate și cheltuieli neraportate în sumă de peste 733 mii de lei, dintre care 90% au fost în susținerea lui Alexandr Stoianolgo.

De asemenea, au fost semnalate opt cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, în majoritatea fiind vizată Maia Sandu.

Raportul mai include 2 cazuri de implicare în campania electorală a Parohiei Ortodoxe Române și a Federației Sindicale a Educației și Științei. În ambele cazuri, au fost promovate mesaje, prin intermediul rețelelor sociale, în susținerea unui candidat.

De asemenea, au fost constatate cel puțin 42 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare, majoritatea având la bază naționalitatea sau criteriul etnic al unor concurenți.

În acest context, Promo-LEX a venit cu un set de recomandări privind aplicarea normelor legale în organizarea și desfășurarea alegerilor. șeful Misiunii de Observare a alegerilor, Nicolae Panfil:

„Parlamentul Republicii Moldova să examineze oportunitatea modificării cadrului legal și normativ, astfel încât temeiurile de refuz a acreditării observatorilor să fie clare și previzibile. Organelor electorale le recomandăm motivarea mai temeinică a hotărârilor de respingere a cererilor de înregistrare, acreditare sau confirmare a subiecților electorali. Și nu în ultimul rând, să reamintim și despre obligația cultelor religioase, dar și a sindicatelor, de a se abține de la desfășurarea activităților de agitație electorală pentru unii sau pentru alți concurenți electorali”, a spus șeful Misiunii de Observare a alegerilor, Nicolae Panfil.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului a fost lansată pe 20 august. Potrivit lui Nicolae Panfil, raportul final de monitorizare a alegerilor va fi publicat la aproximativ două luni după încheierea turului doi de scrutin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău