UTIL | Cum ar trebui să ne alimentăm pe timp de CANICULĂ

  • 26 Iunie 2017 13:25
UTIL | Cum ar trebui să ne alimentăm pe timp de CANICULĂ

Pe timp de caniculă, este dificil să alegem alimentele pe care să le consumăm. După ce trece bucuria inițială provocată de sosirea verii, trebuie să ne confruntăm și cu neplăcerile sezonului cald, cum ar fi căldura și transpirația excesivă, senzația de moleșeală, insolația, pierderea poftei de mâncare, toxiinfecțiile alimentare.

Iată câteva alimente care ne vor ajuta să facem față cu ușurință valului de căldură, dar și alimente care trebuie evitate. Apa este esențială, pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpirație. Iată ce am putea mânca într-o zi de caniculă.

Pepene verde – Pe lângă faptul că este un fruct delicios, conține licopen, care protejează împotriva expunerii la soare. Licopenul este pigmentul care oferă culoarea roșie strălucitoare a fructelor și legumelor. Acest antioxidant puternic se mai găsește în roșii, papaya, grapefruit roz și guava.

Salate – Legumele, cum ar fi salata verde, castraveți, țelină, ridichi conțin 95% apă. Consumate în zilele fierbinți, acestea cresc aportul de apă și asigură hidratarea necesară. Căpșunile și dovleceii conțin, de asemenea, multă apă.

Deși suntem tentați să consumăm băuturi foarte reci, cu gheață, cele calde ne vor ajuta să ne reglăm mai bine temperatura corpului. Transpirația este unul dintre elementele-cheie pentru reglarea temperaturii corpului și menținerea unui echilibru termic.

Ce alimente și băuturi trebuie evitate în zilele fierbinți?

Alcoolul – Deși ideea unui pahar rece de vin sau bere sună minunat, alcoolul poate provoca deshidratare, mai ales în zilele toride. El acționează ca un diuretic puternic, care ne determină să eliminăm lichidele din corp.

Mango – la fel ca și alcoolul, acest fruct acționează ca un diuretic, astfel încât trebuie evitat atunci când mercurul din termometre urcă. De asemenea, ar trebui să ne abținem în zilele foarte calde de la consumul de mărar, anghinare și sparanghel, din aceleași motive.

Carnea – digestia proteinelor din carne necesită multă energie, creând un proces termic numit „termogeneză“. Experții recomandă consumul de alimente cu conținut scăzut de proteine. Descompunerea proteinelor necesită între 50 – 100% mai multă energie comparativ cu carbohidrații, asfel încât consumul cărnii grase trebuie evitat. Consumul de băuturi și alimente reci crește de fapt temperatura corpului, deoarece organismul compensează răcirea rapidă cauzată de acestea.

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău