USMF„Nicolae Testemițanu” a semnat un acord de colaborare cu Ambasada Finlandei cu reședința la București, România, privind violența în familie

  • 14 Februarie 2023 12:26
USMF„Nicolae Testemițanu” a semnat un acord de colaborare cu Ambasada Finlandei cu reședința la București, România, privind violența în familie

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a semnat un acord de colaborare cu Ambasada Finlandei cu reședința la București, România, privind implementarea proiectului Consolidarea capacității medicilor pentru un răspuns mai bun la cazurile de violență în familie (SPA2DV), în perioada 2023-2024, se arată în comunicatul instituției.

Proiectul a fost lansat în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală, care este un instrument de finanțare a proiectelor non-profit în Republica Moldova, parte a cooperării pentru dezvoltare a Finlandei.

Ambasada Finlandei în România a fost reprezentată de Jaakko Virkkunen, coordonator pe țară, iar USMF „Nicolae Testemițanu” – de prim-prorectora Olga Cernețchi, prorectora pentru activitatea didactică. 

În cadrul discuțiilor, prorectora Olga Cernețchi a menționat că universitatea USMF are o experiență vastă în implementarea diferitor proiecte naționale și internaționale și a exprimat recunoștință Ambasadei Finlandei în România și Guvernului Finlandez pentru interesul și suportul acordat în acest sens.

La rândul său, Jaakko Virkkunen a subliniat că misiunea diplomatică finlandeză este deschisă pentru inițierea parteneriatului cu USMF „Nicolae Testemițanu” și că aceasta este o primă experiență.

 

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea răspunsului profesional al actualilor și viitorilor medici din Republica Moldova la cazurile de violență în familie și de a îmbunătăți capacitatea acestora de identificare a victimelor. În cadrul proiectului se va realiza un studiu sociologic printre studenți, medici rezidenți și medici, pentru identificarea nivelului  de cunoștințe în domeniul violenței în familie și a necesităților lor de formare. Totodată, se va realiza și un studiu analitic menit să furnizeze medicilor practicieni instrumente necesare pentru sporirea capacității de identificare a victimelor violenței în familie.

În baza datelor colectate vor fi organizate activități de instruire a actualilor și viitorilor medici pentru sporirea gradului lor de conștientizare a problemei violenței domestice și oferirea unui răspuns profesional adecvat victimelor acestui fenomen social.

Proiectul este parte componentă a eforturilor de asigurare a drepturilor femeilor și fetelor la o viață fără violență, în contextul implementării Strategiei naționale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice pentru 2018-2023, aprobată prin Hotărârea Guvernului RM nr. 281 din 3 aprilie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău