USAID sprijină Serviciul Vamal în facilitarea comerțului și implementarea Acordului de Asociere

  • 18 Ianuarie 2022 18:26
USAID sprijină Serviciul Vamal în facilitarea comerțului și implementarea Acordului de Asociere

Pe parcursul ultimilor cinci ani, cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Serviciul Vamal a făcut pași majori pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE/DCFTA. S-a contribuit considerabil la facilitarea comerțului internațional al țării. A fost creat primul Portal de Informații Comerciale (www.trade.gov.md), care permite mediului de afaceri național și internațional să acceseze rapid, detaliat și transparent informațiile necesare pentru importul și exportul de mărfuri în și din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Programului, citat de IPN.

Directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, a avut o întrevedere cu directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan. Întrevederea a vizat colaborarea eficientă desfășurată în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții pentru facilitarea comerțului din Republica Moldova.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională susține Serviciul Vamal în eforturile de modernizare, digitalizare și ajustare a practicilor operaționale pentru a corespunde prevederilor acordurilor internaționale. Un obiectiv este de a spori transparența și eficiența în relația cu mediul de afaceri și cetățenii, și pentru a simplifica accesul produselor moldovenești pe piața europeană.

Pe parcursul ultimilor cinci ani,  a fost modernizat noul website al Serviciului Vamal –www.customs.gov.md – pentru a facilita accesul rapid la informațiile operaționale și necesare colaborării Serviciului Vamal cu mediului de afaceri, cu publicului larg, presa, alte instituții guvernamentale și partenerii de dezvoltare. De asemenea, a fost creat, în baza Centrului de Apel al SV, un instrument important prevăzut de AA/DCFTA și AFC-OMC – Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova, disponibil 24/24.

A fost elaborată și pusă în funcțiune procedura electronică TIR-EPD - Pre-Declarația Electronică TIR. Aceasta reduce timpul de procesare a documentației de însoțire a mărfurilor în punctele de trecere a frontierei și astfel reduce din efortul și timpul valoros necesar pentru dezvoltarea afacerilor și circulația comercială a mărfurilor. A fost elaborată și implementată versiunea electronică a borderoului de transport – e-Borderoul de Transport, o soluție IT care a digitalizat procedura necesară pentru tranzitul intern de mărfuri între posturile vamale și astfel a transparentizat activitatea și a redus timpul operațional. Au fost elaborate proiecte legislative și studii necesare pentru facilitarea comerțului și îmbunătățirea parametrilor de circulație a mărfurilor prin trecerile de frontieră, se arată în comunicat.

De asemenea, a fost elaborată versiunea electronică a programului AEO: E-AEO (Agent Economic Autorizat). Aceasta va permite nu doar reducerea timpului, excluderea documentației pe suport de hârtie și reducerea interacțiunii cu operatorii umani, dar va oferi și o soluție strategică de conformare cu standardele internaționale AEO și posibilitatea de a face schimb de date cu instituții vamale din alte țări cu scopul de a obține recunoașterea reciprocă a Programului AEO.

„Suntem mulțumiți de colaborarea noastră de succes care a rezultat în relații puternice de parteneriat și care, sperăm, să se aprofundeze în viitor. Apreciem posibilitatea de a avea această întrevedere pentru a afla mai multe despre noile priorități ale Serviciului Vamal și eventuale domenii de colaborare. Întâlnirea de astăzi și ulterioarele oportunități mai sistematice de interacțiune ne vor permite să extindem colaborarea noastră în domeniile cheie”, a declarat directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, citat în comunicatul de presă.

Igor Talmazan le-a mulțumit reprezentanților USAID Moldova pentru asistența acordată în atingerea unora dintre principalele obiective orientate spre modernizarea instituției și digitalizarea procedurilor vamale. Potrivit lui, echipa Serviciului Vamal va depune tot efortul pentru a valorifica în continuare oportunitățile acestui parteneriat, astfel încât rezultatele înregistrate să fie resimțite atât de agenții economici, cât și de fiecare cetățean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
39,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,09 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău