USAID sprijină regândirea strategiei energetice a Republicii Moldova

  • 27 Iunie 2022 14:47
USAID sprijină regândirea strategiei energetice a Republicii Moldova

Peste 50 de reprezentanți guvernamentali, experți din societatea civilă, mediul de afaceri și academic, mediul privat și experți internaționali s-au implicat într-o serie de discuții tematice dedicate revizuirii Strategiei Energetice naționale, desfășurate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Pe durata a cinci ateliere, au fost abordate provocările actuale din sectorul energetic, s-a venit cu propuneri pentru îmbunătățirea eficienței energetice la nivelul întregii economii,  diversificarea surselor energetice, infrastructurii de transport și distribuție, precum și valorificarea resurselor regenerabile. Un accent aparte s-a pus și pe cooperarea intersectorială - element cheie al modului în care are loc integrarea piețelor de energie electrică și gaze naturale, pe inovațiile din sectorul energetic, realizarea angajamentelor naționale și internaționale în materie de climă. Aceste noi instrumente și abordări vor putea fi folosite pentru a crea o creștere economică durabilă și a cataliza integrarea energetică europeană.

„Problematica alimentării cu energie și achitarea facturii pentru energie este în grija fiecărui cetățean, consumul energiei și satisfacerea necesităților de resurse ne preocupă și la nivel guvernamental. De competența Guvernului, însă, sunt și alte aspecte care țin de securitatea în alimentarea cu resurse energetice, suficiența acestora, eficiența utilizării, modul în care se formează prețul și tarifele pentru consumatorii finali, și toate acestea atât pe termen scurt, dar și pentru perioade mai lungi de timp. Datele arată că cel mai mare consum de energie se atestă în clădiri, în sectorul rezidențial. Sectorul transporturilor este al doilea cel mai mare consumator de energie, astfel încât produselor petroliere le revine a treia parte din consumul nostru energetic. O altă caracteristică cheie - suntem dependenți sută la sută de importul de gaze naturale, dat fiind că nu avem resurse fosile. De aceea, Strategia Energetică este nu doar un document pentru și despre domeniul energetic, aceasta este un document de politici care vizează R. Moldova, se referă la toate sectoarele economiei naționale și stabilește direcția sustenabilității după care acestea se vor dezvolta”, a menționat Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Energiei regenerabile i se va acorda o atenție sporită în noul document, experții concluzionând ca fiind necesare de creat mecanisme competitive și transparente de susținere a producătorilor de energie regenerabilă; de dezvoltat sistemul electroenergetic pentru a putea integra capacități mai mari de generare; de electrificat sectoarele economiei țării, în special cel rezidențial și transporturi; de asigurat măsuri de dezvoltarea durabilă a sectorului biomasei și, nu în ultimul rând, de creat mecanisme durabile pentru a valorifica deșeurile în scopuri energetice.

Discuții ample au fost și pe segmentul infrastructurii energetice, fiind aduse argumente pentru o mai mare interconectivitate, atât pe segmentul energiei electrice, cât și al gazelor naturale. Cu privire la infrastructura de generare, recomandările au vizat flexibilitatea centralelor electrice, utilizarea ciclului combinat gaze-abur, a centralelor electrice bazate pe motoare de ardere internă care, în rezultat, pot contribui la o mai mare integrare a regenerabilelor în sistemul electroenergetic național. De actualitate sunt tehnologiile de cogenerare a energiei electrice și termice integrate în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, dar și integrarea în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică a surselor regenerabile (biomasă, deșeuri, energie solară). Integrarea în sistemul energetic a elementelor de stocare a energiei electrice și a energiei termice pentru creșterea flexibilității surselor de generare în cogenerare, valorificarea excesului de energie electrică regenerabilă pentru producerea hidrogenului verde, cu modernizarea infrastructurii de transport gaze pentru livrarea acestuia, sunt alte elemente inovative propuse pentru noua Strategie.

Seria de cinci ateliere, desfășurate în perioada 27 mai - 24 iunie, cu sprijinul USAID, prin intermediul proiectului MESA (Activitatea de Securitate Energetică în R. Moldova), s-a mai focusat pe subiecte precum îmbunătățirea capacității de stocare a produselor petroliere din țară, ecologizarea sectorului transporturilor, furnizarea de hidrogen și utilizarea acestuia, și multe altele.

Procesul de regândire a Strategiei Energetice vine ca răspuns la efortul Guvernului de a consolida securitatea energetică a R. Moldova și a furniza energie mai sigură, accesibilă și durabilă pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, se așteaptă că noile intervenții în Strategie vor contribui la creșterea rezilienței și securității în alimentarea cu energie, dar și la reducerea facturii la energie pentru consumatori, reducerea dependenței de importul de energie și gaze naturale, și, implicit, diminuarea emisiilor de CO2. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău