USAID împlinește 30 de ani de activitate în Republica Moldova. Din 1992, agenția americană a oferit suport de circa 648 milioane de dolari

  • 12 Septembrie 2022 17:08
USAID împlinește 30 de ani de activitate în Republica Moldova. Din 1992, agenția americană a oferit suport de circa 648 milioane de dolari

În anul 2022, USAID Moldova marchează 30 de ani de activitate în Republica Moldova. Timp de trei decenii, Moldova a beneficiat de suport în valoare de circa 648 de milioane de dolari pentru implementarea a peste 130 de proiecte strategice și creșterea competitivității sectoriale.

Modernizarea agriculturii, dezvoltarea tehnologiilor informaționale, inovații în industria ușoară și creativă, promovarea turismului, suport în lupta cu corupția și îmbunătățirea sistemului judiciar, consolidarea democrației, sunt doar câteva dintre succesele celor 30 de ani de prietenie și parteneriat dintre Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Republica Moldova.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova:În ultimii treizeci de ani, Moldova a cunoscut realizări remarcabile care sunt datorate parteneriatului dintre cele două țări. Pe parcursul celor trei ani în care am ocupat funcția de Șef al Misiunii, am fost inspirat în mod constant de ingeniozitatea și rezistența acestui popor. Am fost martor la exemple uimitoare ale Moldovei, devenind nu doar mai competitivă, dar și excelând în diverse domenii, de la vin la robotică”.

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova: În aceste trei decenii, USAID a sprijinit modernizarea multor domenii esențiale pentru țara noastră: agricultură, educație, IT, industrie ușoară și industrii creative, turism. Au fost sădite livezi după tehnologii moderne, au fost create pensiuni turistice și noi linii de producție agricolă. USAID a contribuit la modernizarea sectorului vitivinicol și a facilitat accesul vinurilor moldovenești pe piețele internaționale. Expresia „Din partea poporului american”, care poate fi întâlnită azi pe șoselele sau câmpurile din Moldova, în zeci de sate și orașe din țară, ne amintește că acest sprijin generos este de la oameni pentru oameni. De la oamenii din SUA pentru oamenii din Republica Moldova”.

Impactul prieteniei moldo-americane a fost resimțit în toate regiunile țării, în diverse sectoare. Dezvoltarea educației se numără printre prioritățile USAID. Agenția a contribuit la crearea unor centre de excelență precum Tekwill, ZIPHouse, MediaCor, Artcor, Clasa Viitorului, Fablabs și altele, care au devenit nume de referință în societate. Proiectul Novateca a transformat peste o mie de biblioteci în centre multifuncționale, echipate cu peste 4000 de calculatoare și 400 de tablete, asigurând astfel accesul gratuit la Internet a peste un milion de cetățeni.

O ramură importantă pentru Republica Moldova este agricultura. În decursul a 30 de ani, USAID a contribuit la sporirea calității și siguranței produselor agricole, la facilitarea accesului lor pe piețele din Europa și Asia și la crearea noilor locuri de muncă în zonele rurale. Mii de producători din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană, au beneficiat de granturi, instruiri, suport tehnic și informațional în sectorul agricol.

USAID susține dezvoltarea industriei și patrimoniului vitivinicol al Moldovei deja de 17 ani. Agenția a acordat sprijin la reabilitarea sectorului vitivinicol după instituirea embargourilor comerciale rusești și a contribuit la o vastă reformă structurală și tehnologică a industriei vinurilor. În 2013 a fost înființat Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) - pentru implementarea politicilor în industria vitivinicolă și creat brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”) – pentru promovarea vinurilor moldovenești pe piața internațională. Astfel, în 2021, 83% din vinul produs pe teritoriul țării a fost exportat spre 71 de state. Cu suportul USAID, sute de vinării autohtone au participat la concursuri și expoziții internaționale, unde doar în 2021, au primit 1 208 medalii, ceea ce reprezintă un record istoric.

Din anul 2013, USAID sprijină industria turismului, prin formarea și promovarea imaginii Moldovei ca destinație turistică atractivă. În 2014, a fost dezvoltat și lansat Brandul de țară, având la bază simbolul „Pomul Vieții”. Totodată, au fost dezvoltate peste 3500 de kilometri de rute turistice naționale, au fost renovate și deschise 63 de pensiuni, crame și alte atracții turistice.

Un alt simbol al parteneriatului dintre USAID și Moldova este și lansarea brandului „DIN INIMĂ”, care consolidează și promovează 80 de branduri autohtone de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. Începând cu anul 2005, USAID Moldova a susținut dezvoltarea competitivă a industriei ușoare prin proiecte de asistență tehnică și financiară.

USAID a fost primul donator care a recunoscut potențialul industriei IT din Moldova și l-a sprijinit activ încă din anul 2005. Azi, sectorul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (TIC) înregistrează cea mai rapidă creștere din Moldova, având o pondere de 7% din Produsul Intern Brut național. Printre realizările USAID sunt lansarea ecosistemului virtual Moldova IT Park, care a ajuns în 2021, la 1130 de firme rezidente, de 3,5 ori mai mult decât în 2018. Dar și suportul pentru crearea celui mai mare parc IT din Moldova - Digital Park, care asigură 7660 de m2 de lucru, 1000 de locuri de muncă, 400 de m2 de săli de conferință.

USAID a susținut activ și reformele de transparentizare a justiției și combaterea corupției - esențiale pentru țară. Un exemplu de succes în acest sens este dezvoltarea și implementarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), care asigură distribuirea aleatorie a cauzelor judiciare și permite producerea instantanee a rapoartelor statistice judiciare. În același timp, USAID a pus umărul la transformarea Republicii Moldova, promovând buna guvernare și bunele practici democratice. Programele de bază consolidează capacitatea guvernelor locale de a planifica, finanța și administra infrastructura, serviciile municipale și proiectele de eficiență energetică.

Acțiunile de dezvoltare comunitară au luat amploare din anul 2012, atunci când a fost implementat Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP). Succesorul său este proiectul „Comunitatea mea”, care colaborează cu autoritățile publice locale din Moldova, pentru a deveni mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. Doar în ultimii 5 ani, prin intermediul programului, 97 de comunități au primit asistență pentru renovarea drumurilor și trotuarelor; reabilitarea grădinițelor, școlilor și centrelor comunitare; asigurarea accesului la apă și canalizare; îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor; iluminarea stradală. Inclusiv, 12 primării din țară au fost digitalizate prin implementarea Centrelor de Informare și Prestare Servicii pentru Cetățeni (CISCs).

USAID a fost alături de cetățenii Republicii Moldova în cele mai dificile momente. De la începutul pandemiei de COVID-19, în 2020, în parteneriat cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), USAID a oferit asistență pentru dotarea laboratoarelor medicale, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor, sporirea comunicării despre riscurile existente și altele. Suplimentar, prin intermediul platformei COVAX, au fost donate sute de mii de doze de vaccinuri AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Johnson & Johnson.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Guvernul Statelor Unite și cel din Republica Moldova muncesc împreună pentru atingerea obiectivelor comune legate de democrație, prosperitate și securitate. Noi vom continua să sprijinim Republica Moldova și pe cetățenii săi, care au demonstrat o reziliență deosebită în fața unor provocări fără precedent. Împreună putem face mult mai mult. În ultimii 30 de ani, Statele Unite și Republica Moldova au avut un parteneriat cu care ne mândrim și privim cu încredere și entuziasm spre următorii 30!”

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova are drept scop transformarea domeniilor cheie, îmbunătățirea nivelului de trai și consolidarea rezilienței. Din 1992, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională oferă asistență Republicii Moldova pentru a consolida o guvernare democratică și a asigura creșterea economică a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău