USAID acordă R. Moldova 6 milioane de dolari pentru implementarea proiectului de reformă a Justiției și combatere a corupției

  • 13 Iulie 2023 12:37
USAID acordă R. Moldova 6 milioane de dolari pentru implementarea proiectului de reformă a Justiției și combatere a corupției

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va acorda Republicii Moldova 6 milioane de dolari pentru implementarea proiectului de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA). Acest proiect va crea standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție, va consolida capacitățile Institutului Național al Justiției și va sprijini Ministerul Justiției în efortul său de reformă, transmite Radio Chișinău. 

Totodată, în cadrul acestui nou proiect, SUA sprijină crearea unui mini-secretariat care va ajuta la implementarea Strategiei Ministerului Justiției, coordonând eforturile de construire a unui sistem de justiție fără corupție. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc astăzi, 13 iulie, la Chișinău. 

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că în domeniile justiției și combaterii corupției Republica Moldova are nevoie în continuare de sprijin. Sunt domeniile în care, din păcate, rezultatele sunt modeste, în pofida voinței politice extraordinare care există, a menționat șefa statului.

Trebuie să continuăm să curățăm sistemul de oameni care folosesc legea împotriva legii, pentru a obține beneficii personale. Acest fenomen este încă o problemă majoră pentru țara noastră. Avem așteptări noi de la noul CSM și de la viitorul CSP, vrem ca aceste instituții să nu mai ia decizii care în trecut au provocat daune majore țării în general. Statul Rep. Moldova nu poate fi funcțional pe deplin dacă nu avem justiție adevărată, economia Rep. Moldova nu poate să se dezvolte. Și foarte important, integrarea Europeană a Rep. Moldova depinde de reforma justiției, pentru că nu o să ne accepte nimeni niciodată în UE dacă vom continua să avem o justiție coruptă și instituții de combatere a corupției care nu își fac lucrul bine”, a declarant Maia Sandu.   

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a declarat că SUA au susținut și susțin cu fermitate un sistem de justiție pentru Republica Moldova care să fie mai eficient, mai transparent și mai responsabil față de cetățeni, iar prin lansarea acestui proiect este continuat parteneriatul cu Guvernul de la Chișinău.

„Acest proiect va crea standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție. În cadrul noului proiect, SUA vor sprijini crearea unui mini-secretariat care va ajuta la implementarea strategiei ministerului privind reforma justiției. Ne angajăm să colaborăm cu Rep. Moldova pentru a asigura un sistem de justiție care ia decizii independente în baza legii și Constituției țării”, a menționat Kent D. Logsdon.  

La rândul ei, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că unul dintre obiective de bază a fost deja implementat. Este vorba despre crearea unui mini-secretariat pe termen scurt care va monitoriza implementarea strategiei pentru anii 2022-2025.


Obiectivele propuse de către acest proiect se pliază foarte bine cu acțiunile setate de către Ministerul Justiției. Vorbim despre fortificarea instituțiilor anticorupție, modificarea legislației interne, modificarea mecanismului de răspundere disciplinară, digitalizare și altele. Astfel, indubitabil rolul partenerilor de dezvoltare în implementarea acestor acțiuni este unul extrem de important. Noi deja avem acest mini-secretariat constituit la Ministerul Justiției cu suportul Guvernului American și suntem foarte recunoscători pentru acest fapt”, a spus Veronica Mihailov Moraru.

Șefa adjunctă USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, a menționat că acest proiect urmează să consolideze eforturile de luptă împotriva corupției prin intermediul unor autorități naționale fortificate, printr-o societate civilă mai fortificată.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
9
Thu
9
Fri
8
Sat
6
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău