Ursula von der Leyen va călători în China alături de Emmanuel Macron în prima săptămână din aprilie

  • 24 Martie 2023 18:49
Ursula von der Leyen va călători în China alături de Emmanuel Macron în prima săptămână din aprilie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători în China alături de președintele francez Emmanuel Macron în prima săptămână a lunii aprilie, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, potrivit Reuters și Agerpres.

Informația a fost confirmată de șeful statului francez Emmanuel Macron.

''I-am propus președintei Von der Leyen să mă însoțească pentru o parte'' a vizitei pentru a prezenta o ''voce (europeană) unită'' la Beijing, a spus Macron într-o conferință de presă desfășurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

Trebuie ''încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice și nucleare și a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor și a permite respectarea dreptului internațional, adică integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei'', a precizat el.

Ursula von der Leyen urmează să rostească joi, la Bruxelles, un discurs cu privire la relațiile UE-China.

În timpul discuțiilor desfășurate în toamna anului trecut pe acest subiect, liderii europeni și-au exprimat dorința de a găsi o cale proprie în relația cu China, fără a se alinia la Statele Unite și a se lăsa antrenați într-o logică a ''confruntării sistematice''.

În 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susținut constant că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

Kievul a anunțat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău