Ursula von der Leyen: Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE

  • 05 Noiembrie 2023 10:55
Ursula von der Leyen: Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE, cu câteva zile înainte de prezentarea unui raport cheie privind candidatura de aderare a Kievului, relatează The Guardian citat de hotnews.ro.

Aflată alături de președintele Volodimir Zelenski, la Kiev, ea a declarat că Ucraina a atins multe etape importante în ciuda războiului cu Rusia, subliniind reformele judiciare ale Kievului, relatează sursa citată.

.„Trebuie să spun că ați făcut progrese excelente. Știu că sunteți în curs de a finaliza reformele restante. Dacă acest lucru se va întâmpla și, sunt încrezătoare, Ucraina își poate atinge obiectivul ambițios de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare”, a spus ea în cadrul conferinței de presă comune cu șeful statului ucrainean.
Se așteaptă ca evaluarea UE, care va fi prezentată miercuri, să spună în ce măsură Ucraina a avansat în îndeplinirea diferitelor criterii economice, juridice și de altă natură, pentru a deschide calea spre discuțiile de aderare din decembrie.
UE a oferit 83 de miliarde de euro pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei și intenționează să trimită încă 3 miliarde de euro până la sfârșitul acestui an, a menționat Von der Leyen. Guvernul ucrainean a pus în aplicare toate măsurile necesare pentru a-și asigura pregătirea, a declarat la rândul său Volodimir Zelenski, promițând să continue reformele. El a subliniat eforturile de a combate corupția, de a îmbunătăți transparența și de a reduce influența oligarhilor asupra economiei.
 
„Această vizită are loc într-un moment istoric... când așteptăm o decizie politică cu privire la Ucraina. Această decizie va avea un impact esențial nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă. Ucraina nu se oprește în transformarea instituțiilor noastre, reformele vor continua”, a spus Zelenski.Candidatura Ucrainei a primit un alt impuls joi, când ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus că este încrezătoare că UE va avansa cererea Ucrainei luna viitoare. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău