Ursula von der Leyen | Rep. Moldova are încă multe reforme de făcut, dar este pentru prima dată de la obținerea independenței când acest stat are un parcurs cu adevărat european

  • 17 Iunie 2022 13:35
Ursula von der Leyen | Rep. Moldova are încă multe reforme de făcut, dar este pentru prima dată de la obținerea independenței când acest stat are un parcurs cu adevărat european

Comisia Europeană propune ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, la fel ca și Ucrainei. Recomandarea a fost anunțată astăzi la Bruxelles de către președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. În același timp Georgiei i se recunoaște perspectiva europeană, dar pentru a obține statut de candidat, autoritățile de la Tbilisi au de îndeplinit o serie de condiții. Decizia finală urmează a fi luată la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare, transmite Radio Chișinău.

Decizia Comisiei Europene este un prim pas într-un proces de integrare care va dura ani, însă este începutul unui eveniment istoric pentru Republica Moldova și cetățenii săi.  Comisia Europeană a recunoscut perspectiva clară europeană a Republicii Moldova și a recomandat statul de țară candidată.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că decizia a fost luată după ce au fost analizate atent toate problemele și situațiile politice și economice din toate cele trei țări care au depus demersuri oficiale de aderare. Șefa Executivului European a declarat că Republica Moldova are încă multe reforme de făcut, dar este pentru prima dată de la obținerea independenței când Republica Moldova are un parcurs cu adevărat european, anticorupție și un parcurs de reforme. Ursula von der Leyen crede că Republica Moldova are potențial să îndeplinească cerințele necesare.

Cât privește Moldova, evaluarea noastră seamănă cu cea legată de Ucraina. Prin urmare de asemenea recomandăm ca Republicii Moldova să i-se ofere perspectiva europeană și statutul de candidat cu condiția că țara va demara anumite reforme viitoare importante. În trecutul recent, Rep. Moldova a făcut un pas decisiv spre reforme,  cu mandate clare din partea cetățenilor ei. Este pe un drum pro-reforme, anti-corupție și european pentru prima dată de la independență. Desigur că Moldova mai are multe de realizat. Economia și administrația sa publică are nevoie de îmbunătățiri.  Odată realizate și cu condiția ca liderii politici să mențină acest curs credem că țara are potențialul de a se ridica la criteriile cerute”, a spus președinta Comisiei Europene.

Recomandarea Comisiei Europene vizează Republica Moldova și Ucraina. Însă pentru Georgia a fost recunoscută doar perspectiva europeană.

Pentru Ucraina, Comisia Europeană a recomandat să primească o perspectivă europeană clară și statut de țară candidată. Țara vecină, aflată în război, chiar înainte de război implementase o bună parte din legile și standardele europene. Șefa Comisiei Europene a spus că economia Ucrainei se va putea integra în piața europeană, dar sunt multe făcut în domeniul statului de drept și în cel al luptei anti-corupție.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie, urmând demersurile asemănătoare ale Ucrainei și Georgiei. După opinia Comisiei Europene, care recomandă acordarea Republicii Moldova statului de țară candidată, urmează și ca liderii celor 27 de state membre să își exprime poziția pe marginea acestui subiect.

Astfel, decizia finală va fi luată în marja summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie. Analiștii de politică externă atenționează că această hotărâre este una politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău