Ursula von der Leyen promite că UE va ajuta Ucraina indiferent de ce se întâmplă: „Vom găsi o soluție să deblocăm ajutorul” .

  • 15 Decembrie 2023 17:54
Ursula von der Leyen promite că UE va ajuta Ucraina indiferent de ce se întâmplă: „Vom găsi o soluție să deblocăm ajutorul”
.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări vineri că UE va găsi o soluție pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului premierului ungar, Viktor Orban, scrie Le Monde, citată de News.ro.

O viitoare reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE, care va avea loc la începutul anului 2024, ar trebui să deblocheze acest ajutor.

„Până atunci, ne vom asigura că, indiferent ce se va întâmpla, vom avea o soluție operațională la acest summit”, a declarat Ursula von der Leyen.

Vineri, Viktor Orban a cerut plata „tuturor” fondurilor europene de coeziune destinate Ungariei, care au fost suspendate în așteptarea reformelor, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a veto-ului său asupra unui nou ajutor pentru Ucraina.

Viktor Orban, lăudat de Kremlin, s-a grăbit vineri să le spună ungurilor că banii lor nu vor finanța războiul. Orban, care are o lungă istorie de utilizare a conflictelor cu Bruxelles-ul în scopuri electorale interne, își poate folosi imaginea de războinic singuratic pentru a-și atrage votanți acasă.

Dar izolarea sa în blocul celor 27 de membri nu a fost niciodată atât de izbitoare ca în momentul în care ceilalți lideri au mers pur și simplu înainte fără el joi, propunându-i să părăsească sala în timp ce luau decizia privind negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, scrie Reuters.

Progresul rapid, care a fost văzut ca un impuls semnificativ pentru Kiev din partea aliaților săi occidentali în lupta cu invazia rusă și care, cu câteva ore înainte, părea blocat de obiecțiile liderului ungar, a arătat, de asemenea, limitele puterii lui Orban de a deturna deciziile UE în favoarea sa.

Cu toate acestea, liderul naționalist încă mai poate bloca viitoarele decizii ale UE privind calea de aderare a Ucrainei, problemele bugetare și o nouă rundă de negocieri privind ajutorul pe termen lung acordat Ucrainei anul viitor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău