Ursula von der Leyen înăsprește tonul în ce privește „războiul vaccinurilor”: Blocăm exporturile dacă nu va exista reciprocitate

  • 17 Martie 2021 18:35
Ursula von der Leyen înăsprește tonul în ce privește „războiul vaccinurilor”: Blocăm exporturile dacă nu va exista reciprocitate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a înăsprit din nou discursul în ce privește „războiul vaccinurilor”, miercuri, sugerând că Uniunea ar putea impune restricții asupra exporturilor, dacă exporturile nu vor fi „proporționale și reciproce”, relatează Politico, preluat de Digi24.ro

Șefa Comisiei Europene a făcut declarațiile în timpul unui conferințe de presă. Ea a amenințat cu blocarea exporturilor spre țările cu rate de vaccinare mai mari decât Europa care nu au un comportament loial pe piață, un atac voalat la Regatul Unit. Proporțional, UE ar putea restricționa exporturile și către țări precum Israel și Chile.

„Vrem să vedem reciprocitate și proporționalitate în exporturi, suntem pregătiți să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa își va primi partea echitabilă”, a spus von der Leyen. Șefa Comisiei a adăugat că va discuta propunerea cu șefii de stat și guvern din UE.

Comentariile Ursulei von der Leyen vin în contextul în care UE se confruntă cu numeroase critici din partea statelor membre din cauza campaniei de vaccinare lente și incapacității de a menține un flux constant de furnizare de doze.

Problema devine cu atât mai acută cu cât un număr mare de state membre au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca din cauza unor suspiciuni legate de efecte adverse provocate de a acest vaccin.

Ce țări sunt vizate de Ursula von der Leyen

Miercuri, von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte țări vor continua să nu acționeze cu deschiderea de care a dat dovadă UE – întrerupând exporturile către alte țări dacă acestea nu vor exporta și ele, măcar la nivelurile prevăzute.

„În ultimele șase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de țări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a spus ea.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a anunțat și el sprijinul pentru această abordare: „Susțin anunțurile făcute de președinta Comisiei, mai ales pe cele legate de necesitatea existenței unei reciprocități”.

Întrebată la care țări se referă atunci când vorbește de aceste probleme, Ursula von der Leyen a spus deschis că Regatul Unit este „destinația numărul 1” pentru exporturile de vaccin, dar nu trimite înapoi niciun fel de export de vaccin.

„Am observat că în ultimele șase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă așteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei”, a continuat șefa Comisiei.

De altfel, dacă acest principiu va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să aplice reciprocitatea pentru tipuri diferite de vaccin, însemnând că exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce UK se hotărăște să își onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul s-ar putea aplica și altor țări care produc local vaccinuri și nu exportă, dar care au rate de vaccinare superioare celor ale UE.

În ce privește relația export-import de vaccinuri cu SUA, von der Leyen spune că această țară nici nu importă nici nu exportă vaccinuri ca produse finite, ci doar materii prime și substanțe, existând reciprocitatea în ce le privește.

În acest moment, Israel, Chile, SUA, EAU, Bahrain, Serbia, Qatar, Turcia și Maroc au rate ale vaccinării mai ridicate decât Uniunea Europeană.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău