Ursula von der Leyen este rezervată în ceea ce privește participarea Huawei la extinderea rețelei 5G în Europa

  • 27 Decembrie 2019 19:30
Ursula von der Leyen este rezervată în ceea ce privește participarea Huawei la extinderea rețelei 5G în Europa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat rezerve cu privire la participarea gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei la extinderea rețelei mobile 5G în Europa, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În cazul în care există riscul ca datele cetățenilor sau ale companiilor să fie exploatate în conformitate cu (o lege chineză a serviciilor secrete), nu îl putem accepta" în Europa, a declarat von der Leyen pentru publicația germană Der Spiegel.

Legea la care face referire oficialul european prevede ca societăți precum Huawei să transmită informații statului chinez.

Mai rapidă și mai puternică, tehnologia 5G este un "factor esențial pentru fluxuri de date securizate în Europa", subliniază von der Leyen, în timp ce Comisia Europeană se pregătește să facă propuneri pentru standarde comune în Europa în acest domeniu.

"Unul dintre aceste standarde trebuie să fie ca societățile care ne furnizează aceste tehnologii extrem de sensibile să fie independente și să nu poată fi obligate de guvernele lor să transmită date", a adăugat șefa executivului european.

Cele 28 de țări UE au convenit la începutul lunii decembrie "să țină seama de regimul politic în care își desfășoară activitatea furnizorii din țări terțe" pentru a atenua riscurile de securitate pe care le presupune dezvoltarea 5G pe Vechiul Continent. O declarație care evită să numească China și furnizorul de echipamente Huawei, dar care sunt însă prezente în mintea tuturor.

5G în Europa este unul dintre principalele subiecte de tensiune economică și politică dintre Uniunea Europeană și China, într-un moment în care cele două puteri vor să dezvolte un nou parteneriat strategic în 2020.

Washingtonul a exclus deja Huawei din Statele Unite și vrea să fie interzis și de UE, invocând riscurile de spionaj în numele Beijingului

Noul comisar european pentru piața internă și digitală, francezul Thierry Breton, a evidențiat la începutul lunii decembrie know-how-ul european în domeniul 5G, citând compania suedeză Ericsson și finlandeză Nokia, care a cumpărat societatea franco-americană Alcatel Lucent.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău