Ursula von der Leyen: Bulgaria și Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

  • 27 Aprilie 2022 16:45
Ursula von der Leyen: Bulgaria și Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

Bulgaria și Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale "de către vecinii lor din Uniunea Europeană", după ce Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări, pe motiv că au refuzat plata în ruble, a declarat, miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Vom face în așa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni'', a promis șefa Comisiei Europene, într-o scurtă intervenție în fața presei, relatează AFP. Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom, transmite DIGI24.

''Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancțiunilor și un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE țări care au acceptat să plătească gazele rusești în ruble și a insistat că ''plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancțiunilor noastre''.

Grecia a anunțat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, citat de Agerpres, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantități de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia și prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.

Președintele rus Vladimir Putin a decis ca statele ''neprietenoase'', între care a inclus și țările UE, să plătească în ruble gazele rusești livrate după 1 aprilie, ca represalii la sancțiunile occidentale ce i-au fost impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, în special înghețarea activelor în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Bulgaria și Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunțând că vor urma și altele odată ce va veni scadența plăților pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău