Ursula von der Leyen avertizează China să nu ”furnizeze echipament militar Rusiei”: „Înarmarea agresorului ar fi contrară dreptului internațional și ar afecta în mod semnificativ relațiile noastre”

  • 06 Aprilie 2023 19:45
Ursula von der Leyen avertizează China să nu ”furnizeze echipament militar Rusiei”: „Înarmarea agresorului ar fi contrară dreptului internațional și ar afecta în mod semnificativ relațiile noastre”

Uniunea Europeană, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat China „să nu furnizeze niciun fel de echipament militar direct sau indirect Rusiei, deoarece știm cu toții că înarmarea agresorului ar fi contrară dreptului internațional și ar afecta în mod semnificativ relațiile noastre”, informează caleaeuropeana.ro.

„În calitate de economii importante și de actori importanți pe scena mondială, atât China, cât și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a susține – și, de asemenea, de a îmbunătăți – ordinea internațională bazată pe reguli, care are la bază Carta Națiunilor Unite. În fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dorim să se restabilească o pace dreaptă. Iar pentru aceasta, avem nevoie ca Rusia să pună capăt invaziei sale și să-și retragă trupele din Ucraina. Integritatea teritorială și suveranitatea sunt fundamente ale Cartei ONU pe care noi toți le susținem pe deplin”, a evidențiat Ursula von der Leyen în preambulul întrevederii trilaterale cu președintele francez, Emmanuel Macron, pe care îl însoțește în China, și cu liderul de la Beijing, Xi Jinping.

Acesta a calificat întâlnirea drept ”o oportunitate importantă” pentru a avea ”un dialog sincer și constructiv”.

”În prezent, Uniunea Europeană și China au relații extinse și complexe. Modul în care vom gestiona aceste relații va fi un factor determinant pentru prosperitatea noastră economică viitoare. Acesta este motivul pentru care nu consider că decuplarea de China este o strategie viabilă sau dezirabilă. Dar, în egală măsură, văd o serie de riscuri pe care Europa trebuie să le abordeze. Prin urmare, în această lumină – și în actualul mediu geopolitic -, este mai important ca niciodată să vorbim unii cu alții și să menținem liniile de comunicare deschise”, a completat oficialul european.

Chiar dacă între UE și China există o relație comercială puternică, Ursula von der Leyen a ținut să puncteze că ”trebuie să abordăm unele dezechilibre critice în relația noastră economică, China și Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să coopereze îndeaproape în ceea ce privește cele mai presante provocări globale: schimbările climatice, amenințările nucleare, sănătatea globală, stabilitatea financiară globală – și altele”.

Astfel, cele două părți au stabilit să coopereze îndeaproape în vederea pregătirii COP28, deoarece problema schimbărilor climatice rămâne ”principala provocare globală pe care o putem depăși doar dacă lucrăm foarte strâns împreună”, a mai spus președinta Comisiei Europene la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat al instituției în fruntea căreia se află.

Dacă mesajul Ursulei von der Leyen la adresa Beijingului a fost încărcat mai curând de avertismente, președintele francez, Emmanuel Macron, a recurs la un ton amical în încercările sale de a-l atrage pe Xi Jinping în eforturile de oprire a războiului rus din Ucraina.

Agresiunea rusă în Ucraina a reprezentat o lovitură pentru stabilitate. Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a convinge Rusia să se răzgândească și pe toată lumea” să se așeze ”la masa negocierilor”, l-a invitat Macron pe liderul chinez.

Chiar dacă Beijingul a lansat apeluri la o soluție pașnică a războiului rus, acesta nu a condamnat invazia lui Putin.

Luna trecută, Xi a vizitat Moscova și a purtat discuții îndelungate cu președintele rus Vladimir Putin, în cadrul cărora cei doi lideri și-au celebrat ”legăturile strânse”.

Într-un evident contrast, Xi nici măcar nu a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de când Rusia a declanșat războiul la scară largă, deși acesta din urmă l-a invitat la Kiev și a căutat stabilirea unor legături mai strânse.

”A fost interesant să aud că președintele Xi și-a reiterat dorința de a vorbi ( n.r. cu Volodimir Zelenski ) atunci când condițiile și momentul sunt potrivite. Cred că acesta este un element pozitiv”, a declarat von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău