Ursula von der Leyen anunță o nouă livrare de generatoare electrice și înființarea unui hub energetic în Polonia pentru a ajuta Ucraina să treacă peste această iarnă

  • 13 Decembrie 2022 13:45
Ursula von der Leyen anunță o nouă livrare de generatoare electrice și înființarea unui hub energetic în Polonia pentru a ajuta Ucraina să treacă peste această iarnă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți o nouă livrare de generatoare de energie electrică către Ucraina, înființarea unui hub de sănătate și energie rescEU în Polonia, deschis oricărui donator din țări terțe și donarea de becuri economice către această țară care se confruntă cu temperaturi sub pragul de îngheț și cu atacuri rusești care au lăsat milioane de oameni fără acces la electricitate, încălzire și apă.

”Spiritul ucrainean rămâne nezdruncinat și neclintit. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să treacă iarna și atât timp cât va fi necesar. Aceasta este ceea ce ne aduce astăzi la Paris. Europa oferă mai mult sprijin Ucrainei pe măsură ce temperaturile scad. Furnizăm 800 de generatoare de energie, de exemplu, și, în curând, până la 30 de milioane de becuri LED, care pot contribui la economisire prețioasă a energiei. În plus, creăm un nou centru al UE în Polonia pentru a furniza asistență în domeniul energiei și al sănătății în Ucraina. Acesta va fi funcțional începând de săptămâna viitoare – și va fi deschis oricărui donator dintr-o țară terță”, a detaliat Ursula von der Leyen, prezentă la Paris unde are loc o conferință destinată sprijinului poporului ucrainean, la care participă peste 50 de delegații din întreaga lume, printre care și România.

Potrivit unui comunicat al instituției, cea mai recentă asistență în domeniul energiei canalizată prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE include:

  • 40 de generatoare noi de mare capacitate din rezerva rescEU pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu energie electrică a 30 de spitale din întreaga țară.
  • 100 de generatoare mici și mijlocii de energie electrică din Franța. 19 generatoare din Slovacia, 23 de generatoare din Germania, 52 de transformatoare din Lituania și 4 sisteme de alimentare de urgență din Polonia, precum și 252 de transformatoare din Lituania.

În plus, președinta a anunțat că instituția va mobiliza aproximativ 30 de milioane de euro pentru achiziționarea a până la 30 de milioane de becuri cu consum redus de energie pentru Ucraina.

De asemenea, UE înființează în Polonia un nou hub energetic rescEU pentru a facilita transportul și depozitarea donațiilor de la terți și pentru a ajuta la livrarea acestora în Ucraina. Acest lucru este realizat în cooperare cu partenerii din G7 și poate crește considerabil livrările de ajutoare de urgență către Ucraina.

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al UE a canalizat peste 76 677 de tone de asistență către Ucraina prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE începând din februarie și, de asemenea, continuă să coordoneze evacuările medicale ale ucrainenilor răniți sau bolnavi către spitale din Europa.

Cu zboruri săptămânale care pleacă de la Centrul de evacuare medicală al UE din Polonia, peste 1 600 de pacienți au fost transferați cu succes în 18 țări europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău