Ursula von der Leyen, alături de Svetlana Tihanovskaia: UE este alături de poporul din Belarus în lupta sa pentru libertate

  • 13 Decembrie 2021 11:44
Ursula von der Leyen, alături de Svetlana Tihanovskaia: UE este alături de poporul din Belarus în lupta sa pentru libertate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis reprezentatei democrației belaruse, Svetlana Tihanovskaia, că Uniunea Europeană este alături de poporul din Belarus care luptă pentru libertate și democrație, scrie caleaeuropeana.ro.

„Svetlana Tihanovskaia, ești o sursă de inspirație pentru noi toți. UE este alături de poporul din Belarus în lupta sa pentru libertate și democrație. Astăzi ne intensificăm sprijinul, cu o sumă suplimentară de 30 de milioane de euro pentru tineri, mass-media independente, IMM-uri în exil și actori culturali”, a scris Ursula von der Leyen pe contul de Twitter.

Oficialii europeni au organizat duminică la Bruxelles o întâlnire cu un grup de reprezentanți ai Belarusului democratic, inclusiv reprezentanți ai societății civile, apărători ai drepturilor omului și ai presei independente. Reuniunea a fost deschisă de președintele Consiliului European, Charles Michel, și la ea au participat miniștrii de externe din mai multe state membre ale UE, potrivit comunicatului oficial al EEAS. 

La reuniune a participat și șeful diplomației române.

De asemenea, Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă azi, 13 decembrie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniți în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

Miniștrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate precum evoluțiile privind Ucraina, situația din Belarus, dosarul cipriot (Varosha) și Etiopia. 

Discuția privind Belarus are loc în contextul continuării deteriorării situației interne și a instrumentalizării migrației de către regimul de la Minsk, la frontiera estică a UE. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta adoptarea la 2 decembrie 2021 de măsuri suplimentare împotriva Belarus, așa cum s-a convenit la reuniunea CAE din 15 noiembrie. Bogdan Aurescu va sublinia, totodată, importanța menținerii pe agenda UE a subiectului, atât din perspectiva evoluțiilor interne, cât și în conexiune cu evoluțiile din cadrul Parteneriatului Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău