Ursula von der Leyen a prezentat componența Comisiei Europene 2024-2029. România se va afla, în premieră, în conducerea politică a instituției

  • 17 Septembrie 14:22
Ursula von der Leyen a prezentat componența Comisiei Europene 2024-2029. România se va afla, în premieră, în conducerea politică a instituției

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat astăzi, 17 septembrie, la Strasbourg, componența viitoarei Comisii Europene și portofoliile alocate comisarilor propuși de statele membre în cadrul Colegiului Comisarilor Europeni pentru mandatul 2024-2029, un executiv european în care România se va afla, în premieră de la aderarea la UE, în conducerea politică a instituției, notează Caleaeuropeana.ro.

Întregul colegiu se angajează să fie competitiv!, a promis Ursula von der Leyen, în timp ce a dezvăluit numele celor 26 de comisari europeni, dintre care șase vicepreședinți executivi, scrie sursa citată

Șefa Comisiei Europene a subliniat că noua echipă de comisari europeni reflectă principalele recomandări ale raportului Draghi, și anume consolidarea suveranității, securității și democrației noastre tehnologice, construirea unei economii competitive, decarbonizate și circulare, cu o tranziție echitabilă pentru toți, elaborarea unei strategii industriale îndrăznețe care să aibă în centrul său inovarea și investițiile, stimularea coeziunii europene și a regiunilor, sprijinirea oamenilor, a competențelor și a modelului nostru social și Asigurarea faptului că Europa își poate afirma interesele și poate fi lider în lume.

Acest lucru se reflectă în titlurile celor șase vicepreședinți executivi”, a subliniat ea.

Colegiul Comisarilor Europeni 2024-2029 va fi compus din șase vicepreședinți executivi, conform nominalizărilor anunțate de von der Leyen: 

  • Teresa Ribeira (vicepreședinte executiv al unei tranziții curate, echitabile și competitive);
  • Henna Virkkunen (vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație); 
  • Stéphane Séjourné (vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială);
  • Kaja Kallas (vicepreședinte executiv, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate);
  • Roxana Mînzatu (vicepreședinte executiv pentru cetățeni, competențe și pregătire);
  • Raffaele Fitto (vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme).

Din perspectiva criteriilor care au stat la baza stabilirii pozițiilor de vicepreședinți executivi, inclusiv cel al parității de gen, Ursula von der Leyen a desemnat 4 femei în aceste poziții și 2 doi bărbați. Ea a indicat că din totalul celor 27 de comisari europeni, 11 vor fi femei și 16 bărbați, reprezentând un raport 40%-60%.

Echilibrul politic surprinde o poziție de vicepreședinte executiv pentru PPE (Henna Virkkunen), două pentru Socialiștii Europeni (Teresa Ribeira și Roxana Mînzatu), două pentru Renew Europe (Kaja Kallas și Stéphane Séjourné) și unul pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni (Raffaele Fitto), cel din urmă reprezentând o premieră politică.

Distribuția geografică a pozițiilor de vicepreședinți cuprinde nordul Europei (Henna Virkkunen – Finlanda), sudul (Teresa Ribeira – Spania și Raffaele Fitto – Italia), estul (Kaja Kallas – Estonia și Roxana Mînzatu – România) și vestul (Stéphane Séjourné – Franța).

Potrivit lui von der Leyen, fiecare vicepreședinte executiv va avea, de asemenea, un portofoliu asupra căruia să se concentreze – pentru care va trebui să lucreze cu alți comisari. 

Astfel, Teresa Ribeira (Spania, PES) va fi și comisar european responsabil pentru politica de concurență, Henna Virkkunen (Finlanda, PPE) va deține portofoliul de comisar european pentru digitalizare și tehnologii, Stéphane Séjourné (Franța, Renew Europe) va deține poziția de comisar european pentru industrie, IMM-uri și piață unică, Kaja Kallas (Estonia, Renew Europe) va fi responsabilă de acțiunea externă a UE, Roxana Mînzatu (România, PES) va fi și comisar european pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale, iar Raffaele Fitto (ECR, Italia) va deține și portofoliul de comisar european pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională și orașele.

Cum arată celelalte 20 de portofolii din Comisia Europeană și cine le va ocupa?

  • Maroš Šefčovič (Slovacia, PES) – comisar pentru comerț și securitate economică (include și politica vamală) și Comisar pentru relații interinstituționale și transparență.
  • Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) – comisar pentru economie și productivitate și comisar pentru implementare și simplificare.
  • Dubravka Šuica (Croația, PPE) – comisar pentru Mediterana. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.
  • Olivér Várhely (Ungaria, Patrioți pentru Europa) – comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.
  • Wopke Hoekstra (Olanda, PPE) – comisar pentru climă, creștere netă zero și creștere curată. Acesta va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.
  • Andrius Kubilius (Lituania, PPE) – comisar pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene de Apărare și la stimularea investițiilor și a capacității noastre industriale.
  • Marta Kos (Slovenia, Renew Europe) – comisar european pentru extindere și responsabilă și pentru vecinătatea noastră estică.
  • Jozef Síkela (Cehia, ECR) – comisar european pentru parteneriate internaționale. El va conduce activitatea privind portalul global și se va asigura că dezvoltăm parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun.
  • Costas Kadis (Cipru, PPE) – comisar european pentru pescuit și oceane. Mă bazez pe experiența sa pentru a contribui la construirea unui sector rezilient, competitiv și durabil și pentru a prezenta primul Pact european pentru oceane.
  • Maria Luís Albuquerque (Portugalia, PPE) – comisar european pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor. Acest lucru va fi esențial pentru consolidarea și finalizarea uniunii piețelor de capital și pentru ca investițiile private să susțină productivitatea și inovarea.
  • Hadja Lahbib (Belgia, Renew Europe) – comisar pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă. Ea va fi responsabilă de conducerea eforturilor noastre privind gestionarea crizelor și ajutorul umanitar.
  • Magnus Brunner (Austria, PPE) – comisar european pentru afaceri interne și migrație. El se va concentra, desigur, pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația, dar și pe consolidarea frontierelor noastre și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.
  • Jessika Roswall (Suedia, PPE) – comisar european pentru mediu, reziliența apei și o economie circulară competitivă.
  • Piotr Serafin (Polonia, PPE) – comisar european pentru buget, antifraudă și administrație publică. Acesta îmi va raporta direct și se va concentra în special pe pregătirea următorului buget pe termen lung și pe asigurarea faptului că avem o instituție modernă care să ofere rezultate pentru europeni.
  • Dan Jørgensen (Danemarca, PES) – comisar european pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței noastre. El va fi primul comisar pentru locuințe din istorie, având în vedere toate aspectele, de la eficiența energetică la investiții și construcții.
  • Ekaterina Zaharieva (Bulgaria, PPE) – comisar european pentru cercetare și inovare. Trebuie să plasăm cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre. Ea ne va ajuta să ne asigurăm că investim mai mult și că ne concentrăm cheltuielile pe prioritățile strategice și pe inovarea revoluționară.
  • Michael McGrath (Irlanda, PPE) – comisar european pentru democrație, justiție și statul de drept.
  • Apostolos Tzitzikostas (Grecia, PPE) – comisar european pentru transport durabil și turism.
  • Christophe Hansen (Luxemburg, PPE) – comisar european pentru agricultură și alimentație.
  • Glenn Micallef (Malta, PES) – comisar european pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.

Ursula von der Leyen a prezentat componența Comisiei Europene 2024-2029. România se va afla, în premieră, în conducerea politică a instituției

Care sunt pașii următori?

Prezentarea viitorului Colegiu al Comisiei pregătește terenul pentru începerea procesului de audiere de confirmare, după ce Parlamentul Europeană va primi toată documentația necesară.

Comisia pentru afaceri juridice va examina declarațiile de interese ale comisarilor desemnați. Aceasta este o precondiție esențială pentru desfășurarea audierilor de confirmare.

Răspunsurile fiecărui comisar desemnat la întrebările scrise adresate de Parlament vor fi publicate pe site-ul internet al Parlamentului înainte de audierea de confirmare.

Conferința președinților va organiza audierile de confirmare pe baza unei recomandări a Conferinței președinților de comisii. Fiecare comisar desemnat va fi invitat să se prezinte în fața comisiei sau comisiilor competente pentru o singură audiere de confirmare, cu o durată de trei ore. Cu toate acestea, în cazul portofoliilor deosebit de mari sau complexe care implică mai multe comisii, audierea de confirmare poate dura până la patru ore. Audierile de confirmare vor fi transmise prin streaming live.

Parlamentul va evalua comisarii desemnați pe baza competenței lor generale, a angajamentului lor european și a independenței personale, precum și pe baza cunoștințelor lor privind portofoliul lor potențial și a abilităților lor de comunicare.

Coordonatorii grupurilor politice din cadrul comisiilor de specialitate vor evalua comisarii desemnați individual după audierea de confirmare și vor pregăti o singură scrisoare de evaluare pentru fiecare comisar desemnat.

Pentru a fi aprobat, coordonatorii care reprezintă o majoritate de cel puțin 2/3 din membrii comisiei aparținând unui grup politic trebuie să aprobe comisarul desemnat. În cazul în care această majoritate nu poate fi atinsă, se pot solicita informații suplimentare prin întrebări scrise suplimentare sau printr-o audiere de confirmare reluată, cu o durată de 1,5 ore.

Scrisorile de evaluare sunt transmise Conferinței președinților, care poate declara închise audierile de confirmare și poate autoriza publicarea tuturor scrisorilor de evaluare.

În urma audierilor de confirmare reușite, Președintele ales va prezenta Colegiul comisarilor și programul acestora în plenul Parlamentului, după care va avea loc o dezbatere și un vot pentru alegerea sau respingerea Comisiei în ansamblu, cu majoritatea voturilor exprimate (prin apel nominal).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
19
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău