Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de asistență financiară pentru R. Moldova

  • 31 Mai 2023 18:10
Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de asistență financiară pentru R. Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosită de astăzi, 31 mai, la Chișinău pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene care va avea loc mâine, 1 iunie, a anunțat un nou pachet de asistență, pentru Republica Moldova, scrie Radio Chișinău.

Acesta vizează cinci direcții precum – sprijin financiar în domeniul economic, energetic și apărare, dar și micșorarea tarifelor la roaming de la 1 ianuarie 2024. La rândul său, președinta Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijin și a spus că prezența a 50 de lideri europeni la Chișinău arată că Rep. Moldova nu este singură. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova și o susține în parcursul său european. În acest sens, șefa executivului blocului comunitar a anunțat un nou pachet de asistență pentru Rep. Moldova, care vizează cinci direcții. Prima se referă la micșorarea tarifelor la roaming între Rep. Moldova și UE, începând cu 1 ianuarie 2024.

„În al doilea rând, vorbim despre faptul că noi vom oferi sprijin economic adițional. Din octombrie 2021, UE a oferit peste 1 miliard de euro Rep. Moldova, care include  300 mil euro în formă de asistență macro-financiară. Acum, în afară de aceasta, noi venim cu sprijin adițional. Putem vorbi de 1, 6 miliarde de euro”, a declarat Ursula von der Leyen.

A treia direcție a pachetului de asistență se referă la sectorul energetic pentru care Uniunea Europeană oferă peste 100 milioane euro, alte 50 de milioane de euro vor fi alocate pentru reabilitarea căilor ferate. Al patrulea punct al pachetului ține de securitate și reziliență, pentru care UE vrea să majoreze asistența pentru Rep. Moldova pentru a se proteja de amenințările hibride ale Rusiei. Ultimul punct al pachetului se referă la necesitatea de a avansa pe calea europeană.

În același timp, președinta Maia Sandu, a mulțumit Uniunii Europene pentru tot sprijinul pe care îl oferă Rep. Moldova, precizând că prezența a circa 50 de lideri europeni la Chișinău arată că Rep. Moldova nu este singură.

- „Vă mulțumesc, doamnă președintă von der Leyen, că aveți încredere în Moldova. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legământul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă Uniunea Europeană acasă” , a spus Maia Sandu.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă de discuții despre viitorul Europei înființată anul trecut, la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Prima reuniune a comunității a avut loc în toamna anului trecut, la Praga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău