Ursula von der Leyen: „Aș face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”. În Germania rămân doze nefolosite

  • 24 Februarie 2021 12:21
Ursula von der Leyen: „Aș face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”. În Germania rămân doze nefolosite

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că și-ar face bucuroasă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, în timp ce oficialii europeni încearcă să găsească urgent modalități pentru ca dozele de ser refuzate de germani să nu se irosească, relatează miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Remarcile șefei executivului european intervin pe fondul preocupărilor în creștere în legătură cu faptul că unele comentarii nefavorabile, făcute de înalți oficiali europeni, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, au condus la încetinirea administrării unuia dintre cele trei vaccinuri aprobate în prezent la nivelul UE.

Mai devreme luna aceasta, Macron a declarat că Marea Britanie și-a asumat un risc autorizând atât de repede AstraZeneca. Un studiu oficial german a descoperit dovezi că, deși eficient, vaccinul are efecte secundare mai severe decât cei doi principali rivali ai săi.

„Aș face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori, la fel ca produsele Moderna și BioNTech/Pfizer”, a declarat von der Leyen publicației Augsburger Allgemeine.

Acest sprijin pentru vaccinul AstraZeneca este cu atât mai surprinzător din partea ei cu cât intervine la o lună după ce Comisia Europeană a intrat într-o polemică acută cu AstraZeneca. Comisia i-a reproșat companiei britanico-suedeze că ar fi dat prioritate Marii Britanii în fața UE în furnizarea vaccinului, ceea ce AstraZeneca a negat.

Comisia a fost criticată pentru ritmul lent al vaccinării în cadrul blocului comunitar cu 27 de membri, criticii spunând că executivul european nu a reușit să asigure aprovizionarea cu suficiente vaccinuri în perioada de început, în condițiile în care factorii de conducere speră ca datorită vaccinării să se poată pună capăt pandemiei care a devastat economia continentului.

În Germania, unde preferința pe scară largă pentru vaccinul BioNTech, de concepție germană, a făcut ca un număr în creștere de vaccinuri AstraZeneca să rămână nefolosite, oficiali și politicieni s-au întrecut în a sugera modalități de a se asigura că serurile nu se vor pierde.

Senatoarea Elke Breitenbach, membră a comisiei pentru afaceri sociale din Berlin, a propus ca dozele neutilizate să fie administrate celor 3.000 de persoane fără adăpost care trăiesc în centre provizorii în capitala germană. „Nu ar trebui să-i uităm pe cei care nu au un lobby puternic în spatele lor”, a declarat ea pentru Funke Media Group.

Ministrul de interne Horst Seehofer a declarat anterior că vaccinurile neutilizate ar trebui să ajungă la poliție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău