Urnele pentru alegerile europarlamentare s-au deschis la ora 07:00. Cetățenii români pot vota la una din cele 52 de secții deschise în Republica Moldova
-
09 Iunie 2024 07:00
Urnele pentru alegerile europarlamentare din Românie s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, ora locală, în condițiile legii.
Pentru alegerile europarlamentare care se desfășoară astăzi în cea mai mare parte a țărilor europene, România a deschis în Rep. Moldova un număr record de 52 de secții de vot, cu 16 mai multe față de scrutinul pentru parlamentarele europene din 2019.
Astfel, 28 de secții de votare au fost deschise în zona Centru, 17 secții în zona nord și 7 în sudul Republicii Moldova.
În municipiul Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții de votare deschise.
Nu sunt organizate secții de votare la sediul Ambasadei României sau la sediul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu”, cele mai apropiate secții de aceste locații fiind la Liceul „Gheorghe Asachi” (3 secții de votare), Liceul “Spiru Haret” (3 secții de votare), Universitatea de Stat din Moldova (2 secții de votare) și la Teatrul “Satiricus” (1 secție de votare).
Harta interactivă a secțiilor de votare poate fi consultată la link-ul pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă și care se regăsește, de asemenea, și pe pagina de Facebook a Ambasadei României:
Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar;
- pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
- în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu este permisă votarea cu titlul de călătorie. Totodată, reamintim că pentru a putea vota, actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat.
Cetățenii străini ai altor state membre UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, pot vota eurodeputații români doar dacă s-au înregistrat în prealabil în România pe listele speciale pentru a vota la aceste alegeri.
Informații suplimentare/ link-uri utile:
Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate:
Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024:
Secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul MAE:
Secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul Biroului Electoral Central: