Urmează să fie elaborat un program de curățare a albiilor râurilor mici

  • 30 Septembrie 16:43
Urmează să fie elaborat un program de curățare a albiilor râurilor mici

Autoritățile urmează să verifice starea tuturor râurilor mici din țară și să pregătească un program de curățare a acestora. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Ion Chicu, după inundațiile din sudul țării, transmite IPN.

În debutul ședinței Guvernului, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a declarat că, după ploile puternice, au fost inundate câteva zeci de gospodării. Apele s-au revărsat din râul Ialpug, care nu a fost curățat de foarte mult timp. Primăria Comrat are nevoie de două milioane de lei pentru a putea iniția curățarea râului.

Premierul a declarat că înlăturarea consecințelor inundațiilor este mult mai costisitoare. „O ploaie ca asta ne nenorocește pe toți deodată, din simplu motiv că toate râulețele sunt pline cu deșeuri. Vă amintesc de satul Hansca, raionul Ialoveni, când în iulie, râulețul plin cu deșeuri, blocat, și ploaia au nenorocit un sat întreg”, a spus șeful executivului.

„Domnule ministru Perju, vă rog să faceți o inventariere a situației râulețelor și starea lor. Trebuie să venim cu un program de curățare, pentru că consecințele ne costă cu mult mai mult decât aceste lucrări”, a mai spus premierul.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarată că, într-adevăr situația râurilor mici este dezastruoasă, iar inventarierile făcute au arătat că în multe cazuri populația face diguri neautorizate. În preajma râurilor se adună gunoiști. Un program masiv pentru curățarea albiilor este în proces de elaborare, cu sprijinul partenerilor externi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
8
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,1 m/s
Sun
8
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău