Urmare a recomandărilor misiunii de audit privind prevenirea și controlul diabetului zaharat au fost întreprinse măsuri de diminuare a poverii financiare a pacienților

  • 07 Iunie 2023 16:50
Urmare a recomandărilor misiunii de audit privind prevenirea și controlul diabetului zaharat au fost întreprinse măsuri de diminuare a poverii financiare a pacienților

Datorită implementării recomandărilor auditului realizării planului de acțiuni al Programului național de prevenire și control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2018, au fost întreprinse măsuri care au facilitat accesul la nivel național cu analogi de insulină și dispozitive medicale al persoanelor cu diabet zaharat, sporind aderența la tratament. Raportul auditului follow-up privind implementarea recomandărilor auditului realizat de către Curtea de Conturi în 2019 a fost prezentat astăzi la ședința Comisiei de control al finanțelor publice, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit datelor oferite de auditori, au fost efectuate două misiuni de audit sistemic, care au evaluat realizarea acțiunilor prevăzute în program, dar și implementarea recomandărilor de audit înaintate în 2019. Misiunea a cuprins 18 entități de diferite nivele. Urmare a recomandărilor înaintate, au fost întreprinse măsuri de diminuare a poverii financiare legate de tratament pentru persoanele bolnave. Circa 100 de mii de pacienți adulți au beneficiat de dispozitive medicale, fiind alocate mijloace financiare în sumă de 223 de milioane de lei. 

„Impactul benefic al recomandărilor de audit a constat în elaborarea politicilor strategice în domeniul sănătății, care au fost orientate spre protecția populației de riscurile financiare, contribuind la reducerea poverii pentru persanele cu diabet zaharat, cu asumarea de către stat a cheltuielilor respective”, se arată în raport.

Totodată, a fost evidențiat faptul că patru din cele 55 de recomandări nu au fost realizate încă, iar unele au fost realizate parțial. 

Astfel, având în vedere semnificația socială a diabetului zaharat, riscurile majore de sănătate pe care le implică maladia, a fost subliniat imperativul realizării integrale a recomandărilor.   

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi a subliniat faptul că tema diabetului zaharat este foarte importantă pentru societate, mulțumind Curții de Conturi pentru efortul depus și accentuând importanta monitorizării continue a stării lucrurilor în acest domeniu.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău